Foto: stock.xchng
Latvijas pasts uzdevis jaunas pastmarkas sērijā "Latvijas pilsētu un novadu ģerboņi", kas veltītas Carnikavai un Ikšķilei, informē uzņēmums.

Pastmarkās, kuru dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva, attēloti Carnikavas un Ikšķiles novada ģerboņi.

Pastmarkas "Carnikava" tirāža ir 500 000 eksemplāru, nomināls – 0,98 lati, savukārt pastmarkas "Ikšķile" tirāža ir 1 000 000 eksemplāru, nomināls – 0,35 lati.

Kopā ar jaunajām pastmarkām izdota arī pirmās dienas aploksne un divi dažādi speciālie zīmogi. Aploksnē attēlota Latvijas karte, kā arī Carnikavas un Ikšķiles novada ģerboņi. Speciālajos zīmogos attēlota Latvijas kontūra un abu novadu atrašanās vieta kartē.

Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica norāda: "Carnikavas novada pastmarkas izdošana notiek mūsu novadam nozīmīgā laikā, kad atzīmēsim Carnikavas astoņsimtgadi. Gaujas grīvas saimnieciskajās norisēs vienmēr liela nozīme ir bijusi nēģu zvejai. Pateicoties Nēģu svētkiem, kas Carnikavā notiks jau 10.reizi, Latvija Carnikavu pazīst kā "nēģu galvaspilsētu". Tieši tādēļ nēģis ir Carnikavas novada ģerbonī, kas, Latvijas Pastam sadarbojoties ar pašvaldību, tiek attēlots arī pastmarkā."

Pastmarku pirmās dienas zīmogošana Carnikavas pasta nodaļā (Stacijas ielā 7, Carnikavā) notiks no plkst. 8:00 līdz 16:00; plkst. 12:00 norisināsies pastmarkas "Carnikava" svinīgās prezentācijas pasākums, kurā piedalīsies Carnikavas domes un Latvijas Pasta pārstāvji. Savukārt Ikšķiles pasta nodaļā (Birzes ielā 33, Ikšķilē) pastmarku pirmās dienas zīmogošana notiks no plkst. 8:00 līdz 17:00.

Carnikava ir apdzīvota vieta un Carnikavas novada centrs Vidzemes rietumos netālu no Gaujas ietekas Rīgas jūras līcī. Carnikava pirmo reizi minēta Indriķa Livonijas hronikā 1211.gadā kā līvu karaspēka pulcēšanās vieta, daļa no Kubezeles novada. Vēsturiski Carnikava veidojusies kā zvejnieku un zivju apstrādātāju apdzīvota vieta. Šodien Carnikavas ciems var lepoties ar skaisto, sakopto centru, ērtiem celiņiem un jauku parku.

Ikšķile ir pilsēta un novada centrs Vidzemes dienvidrietumu daļā pie Daugavas, ko var uzskatīt par vienu no senākajām pilsētām Latvijas teritorijā. 1185.gadā Ikšķile kļuva par Livonijas bīskapijas centru. 12.gadsimta beigās kristīgās misijas darbu šejienes lībiešu vidū uzsāka augustīniešu ordeņa Zēbergas klostera kanoniķis Meinhards. Tā kā Ikšķiles ciems atradās stratēģiski svarīgā vietā, Meinhards paša un jaunkristīto lībiešu aizsardzībai te uzcēla mūra pili (1185) un baznīcu (1186). Tās ir pirmās zināmās mūra celtnes Baltijā.

Pastmarku sērija Latvijas pilsētu un novadu ģerboņi regulāri tiek papildināta ar jaunām pastmarkām jau kopš 1994.gada.

Nākamo filatēlijas jaunumu plānots izdot 25.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!