Foto: DELFI
Vistas rulete ar ķiplokiem. "Drusku speķīša, drusku liesumiņa. Tāda feina. Mmmccaa!" Mārīte nobučo pirkstu galus, sēžot savā virtuvē Inešos, Cēsu novadā. Gadu viņa ir pensionāres statusā un mācās izdzīvot ar 452 eiro pensiju. Pēc rēķinu apmaksas pārtikai paliek 100 eiro. Vistas ruletei – nepietiek. Mārīte dzīvo divistabu dzīvoklī, kas pieder viņai. Šoziem, kā jau daudziem, uzkrājies parāds par siltumu. "Līdz zārkam to nomaksāšu," viņa smejas un cienā ar mazbērnu ceptajām piparkūkām un kafiju.

Mārītei pietrūkst naudas teātrim vai koncertam. Pēdējoreiz bijusi Cēsīs pirms pieciem gadiem, kad biļeti ieguva dāvanā. "Valters Frīdenbergs vēl bija dzīvs. Sēdēju pirmajā rindā – dziedāju līdzi un raudāju. Starpbrīdī piespiedu viņu sev klāt un pateicos." Inešos uz koncertu viņa aiziet, ja tas ir bez maksas. Ikdienā klausās Latvijas Radio 2 un dzied līdzi.

Gaļu Mārīte atļaujas reizi nedēļā, kad vietējā veikalā ir "karstā trešdiena". Visus dārzeņus izaudzē pati nelielajā piemājas tīrumā. Dārzeņus sasaldē un konservē. Pašai jāpērk eļļa, piens, sviests, maize, krējums, sāls, cukurs. Reizēm sagribas svaigo gurķi vai tomātu. Nesen palaimējies par akcijas cenu nopirkt četras paciņas sviesta, viena maksājusi 1,99 eiro. "Sametu saldētavā. Laukos badā nevar nomirt: maize ir, sīpols ir, sviests arī." Tējas salasa pati – lien pat upē pēc piparmētrām. Vēl no "Saulīšu" mājām dārzs ir kaimiņienēm Rudītei, Anitai, Zinai un ukraiņu meitenei. "Bet gana apkārt ir to, kas paši pat smilgu nepakustina, taču pabalstus prasa."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!