Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas miljardiera Ališera Usmanova ģimenei pieder arī vairāki vērtīgi īpašumi Jūrmalā, izpētījis Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica". Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Rietumvalstu sankcijas pamatīgi ķērušas daudzus prezidenta Vladimira Putina domubiedrus, to skaitā arī Usmanovu. Tiesa, viņa ģimenes mantībai Latvijā pagaidām nekādu draudu nav.

80 starptautisko žurnālistu grupa no 27 medijiem, kuras sastāvā ir arī "Re:Baltica", pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā atradusi un apkopojusi sankcionēto Krievijas miljardieru, ierēdņu un propagandistu aktīvus Eiropā, ASV un citur. Šobrīd ir atrasti vairāk nekā 145 īpašumus vismaz 17 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Latvijā tādi ir gan Usmanova, gan "Transņeftj" vadītāja Nikolaja Tokareva, gan minerālmēslu ražotņu "Uralchem" un "Uralkali" īpašnieka Dmitrija Mazepina ģimenēm, bet daļu neaiztiek, kamēr nesankcionēs Putina uzticamo loka ģimenes locekļus.

Viens šāds īpašums ir villa Jūrmalā, Kāpu ielā 51. Šo īpašumu 2014. gada februārī, neilgi pirms Krievijas īstenotās Krimas aneksijas, par 3,9 miljoniem eiro no bijušā "Dzintara" īpašnieka Iļjas Gerčikova nopirka Usmanova sieva Irina Vīnere-Usmanova un viņas dēls Nātans.

Pēc Zemesgrāmatas datiem, šobrīd tā pieder Usmanova padēlam. Viņš uz šī pirkuma pamata ir ieguvis Latvijas zelta vīzu jeb termiņuzturēšanās atļauju (TUA), kas ir derīga līdz 2025. gadam, liecina "Re:Baltica" rīcībā esošā informācija. Tas līdz šim publiski nebija zināms.

Latvija nav vienīgā ES valsts, kur patverties, ja negribas dzīvot Vladimira Putina režīmā. Vīneram ir arī uzturēšanās atļauja Vācijā, kur Usmanovam pieder iespaidīgi īpašumi, izpētījusi "Re:Baltica".

Žurnālistu izpētītais arī liecina, 15 minūšu brauciena attālumā no iepriekš minētās villas īpašums pieder arī Usmanova māsai.

Gulbakhora Ismailova pusmiljonu ASV dolāru vērtu dzīvokli Jūrmalā iegādājās 2014. gada maijā, jau pēc Krimas aneksijas. Dzintaru 13/15 ir tipisks uzturēšanās atļauju pircēju īpašums – visa iela pilna ar tādiem. Balti-brūni-bēšas mājas, lieli panorāmas logi, uz verandām un balkoniem vasaru gaida sauļošanās krēsli, bet ziemā uz piemājas apsnigušajām ietvēm pat nav pēdu.

Uz šī īpašuma pamata gan Ismailova, gan viņas vīrs ieguva Latvijas "zelta vīzas", taču tās kopš 2016. gada nav atjaunotas. Dzīvoklis Jūrmalā arvien ir viņas īpašumā. Arī šie fakti ir jaunums.

Kā ziņots, Eiropas Savienība, iekļaujot Usmanovu sankciju sarakstā, raksturoja viņu kā vienu no Vladimira Putina cienītākajiem oligarhiem, kurš pārstāvējis Krievijas prezidenta biznesa intereses un apkalpojis finanšu plūsmas.

Žurnāls "Forbes" iepriekš ziņoja, ka Hamburgā aizturēta Usmanova 600 miljonus dolāru vērtā jahta "Dilbar". Jahta nosaukta viņa mātes vārdā un tiek uzskatīta par vienu no lielākajām pasaulē. Taču sankcijas saudzē uzņēmumus, kuros viņam pieder mazāk par pusi akciju, un neaptver viņa ģimenes locekļus. Līdz ar to ģimenes Latvijas īpašumiem pagaidām nekas nedraud, norāda "Re:Baltica".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!