Foto: LETA

Otrdien paredzētā Ķemeru sanatorijas īpašumu izsole nenotika, jo tai nebija pieteicis neviens pretendents. Viens no potenciālajiem pircējiem - Jūrmalas pilsētas dome - paziņoja, ka nepiedalīsies sanatorijas izsolē, jo Finanšu ministrijas izvirzītie nepamatotie nosacījumi faktiski liedza pašvaldībai iespēju saņemt aizņēmumu sanatorijas iegādei.

Par maksātnespējīgu atzītā sanatorijas privatizētāja "Ominasis Latvia" maksātnespējas administrators Ainārs Kreics portālam "Delfi" sacīja, ka tagad piedāvās nodrošinātajiem kreditoriem - Privatizācijas aģentūrai (PA) un SIA "Arhiidea" iegādāties kompleksu par par izsoles sākuma cenu - ap 4 miljoniem latu.

Abiem kreditoriem atbilde būs jāsniedz divu nedēļu laikā. Ja viņi īpašumu pirkt nevēlēsies, tad administrators rīkos jaunu izsoli.

Viņš pieļāva, ka neviens no abiem nodrošinātajiem kreditoriem īpašumu nopirkt nevēlēsies, jo to kreditoru prasījumi ir salīdzinoši nelieli - tie nepārsniedz 100 000 latu.

Kreics prognozēja, ka jaunā izsole varētu notikt novembrī.

Jūrmalas pilsētas dome augustā vērsās pie Finanšu ministrijas Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes ar lūgumu atļaut saņemt aizņēmumu sanatorijas iegādei. Šis aizņēmums bija nepieciešams, lai izmantotu iespēju ātri un tiesiski pārņemt sanatoriju jau šoruden, kas ļautu nekavējoties nodrošināt tās konservāciju, portālu "Delfi" informēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Reinholds Pelše.

"Iepriekš atklātajā vēstulē, kas adresēta Finanšu ministrijai, Kultūras ministrijai, Valsts prezidentam u.c. valsts institūcijām, aicinājām valsts iestādes izteikt savus priekšlikumus, kā saglābt mūsu nacionālo dārgumu. Līdz pat šim brīdim neviena no šīm institūcijām nav nākusi klajā ar reālu risinājumu," norāda Pelše.

Viņš gan apliecina, ka Jūrmalas dome joprojām ir gatava pārņemt Ķemeru sanatoriju, lai nodrošinātu šī valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa saglabāšanu un ar kurortoloģijas tradīcijas atdzimšanu saistīto visas Ķemeru teritorijas stratēģisko attīstību.

"Jūrmalas pilsētas dome ir atvērta jebkuriem valstiski atbildīgiem risinājumiem, kas nodrošinātu kultūrvēstures pieminekļa glābšanu un attīstību," teikts pašvaldības paziņojumā medijiem.

Jau ziņots, ka Jūrmalas pilsētas dome nolēmusi iegādāties Ķemeru sanatoriju, kuru pirms aptuveni desmit gadiem privatizēja "Ominasis Latvia", taču  nespēja tikt galā ar uzņemtajām saistībām un pilnībā atjaunot sanatoriju un atvērt tajā viesnīcu. 2010.gada septembrī Jūrmalas pilsētas dome noslēdza sadarbības līgumu ar "Ominasis Latvia", bet vēlāk no tā vienpusēji atkāpās, jo uzņēmums nepildīja neskaitāmos solījumus pabeigt sanatorijas rekonstrukciju.

Tagad "Ominasis Latviapasludināts par maksātnespējīgu.

Jūrmalas pašvaldība Ķemeru sanatorijas kompleksu vēlējās iegūt savā īpašumā, lai tajā saglabātu un atjaunotu sanatorijas un kūrorta funkciju, kas tādējādi palīdzētu arī apkaimes attīstībai.

SIA "Ominasis Latvia" kreditoru sapulce 17.jūlijā vienbalsīgi nolēma piekrist pārdot Ķemeru sanatorijas kompleksu bez izsoles Jūrmalas pilsētas domei vai pašvaldības dibinātam uzņēmumam atbilstoši piespiedu pārdošanas vērtībai - 4,6 miljoni latu.

Taču Finanšu ministrija nolēma, ka Jūrmala varēs saņemt aizdevumu sanatorijas iegādei tikai ar vairākiem nosacījumiem, piemēram, spēs novērst riskus, kas saistīti ar bijušā sanatorijas īpašnieka mantinieku tiesībām un interesēm un kreditoru prasījumu neievērošanu. Jūrmala par šiem nosacīumiem paudusi neizpratni, bet SIA "Ominasis Latvija" administrators Ainars Kreics atzinis, ka FM uzdotie mājasdarbi pašvaldībai nav izpildāmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!