Foto: Publicitātes foto
Sākot ar 1. aprīli nevienā izglītības iestādē vairs nebūs jālieto sejas maskas, kā arī izglītībā vairs nenoteiks kontaktpersonas, taču vienlaikus spēkā paliks prasība pedagogiem uzrādīt Covid-19 sertifikātu, paredz otrdien, 22. martā, valdībā pieņemtie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Noteikumu grozījumi paredz, ka no šā gada 1. aprīļa izglītības un studiju programmu īstenošanas vietās – skolas, pirmsskolas izglītības iestādes, interešu izglītības programmu īstenošanas vietas u.c. – vairs nebūs jālieto sejas maskas un auduma aizsegi.

Tas attieksies gan uz izglītojamiem, gan nodarbinātajiem.

Taču vienlaikus saglabāsies tiesības izglītības iestādes vadītājam, izvērtējot epidemioloģisko situāciju, pieņemt ar dibinātāju saskaņotu pamatotu lēmumu par nemedicīnisku jeb auduma aizsega lietošanu vai augstskolās un koledžās par sejas masku lietošanu, piemēram, lietojot koplietošanas telpās vai gadījumā, ja nodarbinātie vai izglītojamie ir inficējušies.

Izmaiņas arī paredz, ka izglītojamajiem un izglītības iestādēs nodarbinātajiem nenoteiks mājas karantīnu. Ar noteikumu grozījumiem svītrots regulējums par izglītojamo un nodarbināto rutīnas skrīninga testēšanu. Turpmāk testēšana varēs tikt veikta, ja pamata un vidējās izglītības pakāpē, tai skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās izglītojamajiem un nodarbinātiem, kā arī pirmsskolas izglītības pakāpē nodarbinātajiem, ir bijis kontakts ar Covid-19 inficētu personu mājsaimniecībā.

Šādā gadījumā minētās personas varēs piedalīties izglītības procesā klātienē, septiņu dienu laikā pēc pēdējā kontakta ar inficēto personu veicot divus paštestus un novērojot savu veselības stāvokli.

Paštestus varēs izmantot, ja izglītojamajiem un izglītības iestādēs nodarbinātajiem parādās Covid-19 saslimstības simptomi.

Tāpat precizēts regulējums par gadījumiem, kad mācības var tikt īstenotas attālināti, neminot mājas karantīnas situācijas, jo mājas karantīna izglītojamiem un nodarbinātajiem netiek piemērota.

Precizēts arī regulējums par vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātu nepieciešamību izglītības procesā nodarbinātajiem. Lai piedalītos izglītības procesā un tā nodrošināšanā, vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts nepieciešams pirmsskolas izglītības, pamatizglītības, vidējās izglītības un augstākās izglītības pakāpē nodarbinātajiem.

Sertifikāts būs nepieciešams arī neformālās izglītības un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programmās nodarbinātajiem, kā arī pakalpojumu sniedzējiem, kas līgumattiecību izpildes laikā pakalpojuma sniegšanas vietā nonāk saskarē ar izglītojamiem, tostarp ēdināšanas, transporta, uzkopšanas pakalpojumu sniedzējiem.

Līdztekus noteikumi paredz, ka tālmācības izglītības ieguves formā īstenotajās vispārējās izglītības programmās nodarbinātajiem, kuri nonāk saskarē ar izglītojamiem, būs nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Minētais attiecināms uz jebkādiem gadījumiem, kad nodarbinātais nonāk saskarē ar izglītojamo, tostarp konsultāciju laikā, uzraugot eksāmenu norisi, izlaidumā.

Vienlaikus izmaiņas noteikumos paredz, ka izglītības procesā nodarbinātās personas, bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēji, pedagoga privātprakses pakalpojuma sniedzēji, tālmācības izglītības programmās nodarbinātie, kuriem uz 2022. gada 31. martu bijis spēkā esošs pārslimošanas sertifikāts, būs tiesīgi veikt darba pienākumus līdz 2022. gada 30. jūnijam arī pēc pārslimošanas sertifikāta derīguma termiņa beigām.

Savukārt augstskolās un koledžās studējošajiem pēc 1. aprīļa būs nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, tikai lai piedalītos studiju programmas praksē vai praktiskās daļas apguvē.

Izmaiņas noteikumi arī paredz, ka augstskolas un koledžas studiju programmas kursa vai moduļa daļu pilnīga vai daļēja īslaicīgu norisi attālināti varēs noteikt tikai gadījumos, ja augstskolā vai koledžā pasliktināsies epidemioloģiskā situācija.

Attiecībā uz pieaugušo izglītības programmu īstenošanu, noteikumu izmaiņas paredz, ka no 1. aprīļa izglītības procesu klātienē īstenošanā joprojām izglītības procesā nodarbinātajiem jābūt ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Savukārt, attiecībā uz izglītojamiem šāda prasība nav noteikta, kā arī tāda nav noteikta attiecībā uz izglītības pakalpojumu saņēmējiem.

Valdības sēdē Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga pauda bažas, ka no noteikumu grozījumiem izriet, ka 1. septembrī izglītības iestādēs varēs strādāt tikai darbinieki ar Covid-19 sertifikātu. Vanaga norādīja, ka tādējādi notikusi atkāpšanās no vienošanos, ka Covid-19 sertifikāts tiks prasīts tikai līdz šī mācību gada beigām.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (Konservatīvie) paskaidroja, ka noteikumu grozījumos nekas neesot minēts par izglītības darbinieku pienākumu vakcinēties pēc 1. septembra, jo noteikumos attiecībā uz izglītību ietverts regulējums par epidemioloģiskās drošības pasākumiem līdz šā gada vidum.

Ministre informēja, ka Izglītības un zinātnes ministrija kopā ar Veselības ministriju ne vēlāk kā šā gada maijā izstrādās priekšlikumus tam, kā nodrošināt izglītības procesu no septembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!