Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ir gatava panākt kompromisu ar valdību un gatava piedalīties izglītības sistēmas reformā.
Šādu viedokli piektdienu publicētajā rakstā avīzē "Diena" paudusi arodbiedrības priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča.

Viņa norāda, ka arodbiedrības sarīkotā akcija nav vērsta pret premjeru un izglītības ministri, bet tā mērķis ir panākt Izglītības likuma īstenošanu, kas paredzēja pedagogu algu palielināšanu.

Lai arī vairākās jomās panākta savstarpēja izpratne, Harbaceviča atgādina, ka izglītības darbiniekiem palikušas divas prasības - papildus finansējums pedagogu darba samaksai un mērķdotāciju atjaunošana pirmsskolas pedagogu darba samaksai un 5 un 6 gadus veco bērnu sagatavošanai skolai.

Jau ziņots, ka piektdien arodbiedrības pārstāvji tiksies ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi - Freibergu un premjeru Andri Šķēli, lai meklētu kompromisu samilzušajām skolotāju problēmām.

Sarunu laikā arodbiedrību pārstāvji vēlas meklēt risinājumu skolotāju algu paaugstinājuma jautājumā, pārrunāt iespējamo valsts vienošanos ar Starptautisko valūtas fondu, kā arī iespējamos valdības pasākumus algu reformas realizēšanā.

Sarunās tiks nosaukta arī kompromisa summa, kuru piešķirot protesta akcijas varētu izbeigt. Pagaidām šī summa medijiem netiek atklāta, taču Harbaceviča BNS atzina, ka atsevišķi arodbiedrību pārstāvji ir minējuši minimālāko kompromisa summu - 10 miljonus latu jau piešķirto 8,24 miljonu latu vietā.

Jau ziņots - ja netiks panākts kompromiss, nākamnedēļ notiks izglītības darbinieku streiks. No 29.novembra līdz 2.decembrim tas notiks visos Latvijas reģionos. Streikā ir gatavi piedalīties aptuveni tikpat cilvēku cik iepriekšējā streikā - apmēram 53 tūkstoši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!