Foto: LETA
Lai atsākoties skolās mācībām klātienē varētu veiksmīgāk ievērot nepieciešamos epidemioloģiskās drošības piesardzības pasākumus arī pusdienu laikā, otrdien, 25. augustā, valdība lēma atļaut lielāku elastību ēdinātājiem, bērniem nodrošinot kompleksās pusdienas, portāls "Delfi" uzzināja Veselības ministrijā.

Šobrīd izglītības iestādēm pusdienu ēdienkartē ir jāiekļauj pamatēdiens un zupa vai pamatēdiens un deserts, vai zupa un deserts. Tādējādi šobrīd kompleksajās pusdienās bērni saņem divus ēdienus.

Izmaiņas paredz pieļaut iespēju, ka izglītības iestādes var nodrošināt tikai vienu ēdienu komplekso pusdienu piedāvājumā. Vienlaikus būtiski ir nodrošināt noteikumos noteiktās uzturvielu un enerģētiskās vērtības normas.

Minētā norma neierobežo izglītības iestādes ēdinātāju tiesības komplekso pusdienu piedāvājumā paredzēt divu ēdienu pasniegšanu bērniem kā līdz šim, ja tiek nodrošinātas epidemioloģiskās drošības un pulcēšanās ierobežojumu prasības.

Šāda kārtība izstrādāta kopā ar izglītības iestāžu ēdinātājiem, kuri norādījuši, ka ir grūtības nodrošināt epidemioloģiskās drošības nosacījumus, piemēram, bērni ilgāku laiku pavada tiešā kontaktā, ja pusdienās ir vairāki ēdieni. Tāpat ir sarežģījumi skolēnu plūsmu organizēšanā un kontrolē. Līdz ar to nepieciešams mazināt faktorus, kas apgrūtina operatīvu pusdienu nodrošināšanu.

Šāda variāciju iespēja ēdinātājiem būs līdz šā gada beigām, lai dotu iespēju izglītības iestādēm pielāgoties Covid-19 epidemioloģiskās drošības pasākumu ieviešanai, neradot risku bērnu veselībai. Vienlaikus šīs izmaiņas neattieksies uz pirmsskolas izglītības un ārstniecības iestādēm.

Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā bija izsludināta ārkārtējā situācija, kas beidzās 9. jūnijā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!