Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisija otrdien neatbalstīja Nacionālās bibliotēkas likumprojektu, jo vairākums deputātu neatbalstīja piedāvāto finansēšanas avotu un apšaubīja projekta dārdzību.
Atbildīgā par projekta tālāko izskatīšanu parlamentā ir Saeimas Budžeta un finansu komisija, līdz ar to Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas balsojums ir rekomendējošs. Projektu atbalstīja tikai "Latvijas Ceļa" un Tautas partijas deputāti.

Frakcijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" deputāts Jakovs Pliners komisijā norādīja, ka līdz šim nav sniegts pamatojums, kādēļ vajadzīga tik liela summa bibliotēkas celtniecībai un vai Latvijā ir nepieciešams celt tik greznu bibliotēku.

Sociāldemokrātu deputāts Osvalds Zvejsalnieks uzsvēra, ka vispirms Latvijā ir jāsakārto viss bibliotēku tīkls.

Jaunās partijas deputāts Raimonds Pauls nordīja, ka līdz pat šai dienai nav atrisināts zemes jautājums, uz kuras ir iecerēts celt jauno biblotēkas ēku.

Tautas partijas deputāts un komisijas priekšsēdētājs Dzintars Ābiķis savukārt sacīja, ka zemes jautājumu varēs risināt tikai tad, kad Saeima pieņems likumu par bibliotēkas būvniecības finansēšanu.

Viņš uzsvēra, ka tad kad valsts garantēs finansējumu bibliotēkas būvniecībai, tam tiks nodrošināts arī UNESCO atbalsts un tas savukārt palīdzēs piesaistīt ārvalstu finansējumu bibliotēkas celtniecībai. Piemēram, Pasaules bankas bezprocentu aizdevumu.

Ābiķis arī pauda viedokli, ka Latvijas iedzīvotājiem elektroenerģijas tarifu pieaugums nebūs parāk liels, jo, piemēram, viņa ģimenes budžetā tas prasītu mēnesī apmēram 15 santīmus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!