Foto: LETA

Studenti Latvijā par maz mācās un apmeklē augstskolu vien tāpēc, lai iegūtu augstākās izglītības diplomu, šādu viedokli intervijā laikrakstam "Latvijas avīze" pauž izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Ministrs saka, ka patlaban studiju programmas ir izveidotas tā, ka "gandrīz var nemācīties, bet apmeklēt augstskolu tikai tāpēc, lai dabūtu diplomu, jo bez tā neņem noteiktos darbos".

"Kādas manas paziņas dēls tagad mācās biologos trešajā kursā, un tikai divas dienas nedēļā notiek lekcijas – viena vai divas. Otrs jautājums ir, ko mācās un cik nopietni mācās. Ja gadās, ka pasniedzējs lekcijā liek kaut ko norakstīt no grāmatas, tad kāda no šīs lekcijas jēga," saka ministrs

Ministrs pauž izbrīnu par vadības zinību programmu skaitu – 136. "Esmu dzirdējis daudzus stāstus par to, kā reizēm reāli notiek studijas. Piemēram, pasniedzējs ir izdevis grāmatu, kas maksā 7,50 latus, un saka studentiem – ja viņi šo grāmatu nopirks, tad dabūs ieskaiti," klāsta ministrs.

Viņš skaidro, ka valsts pusotru miljonu valsts naudas novirza studiju programmām, kas vai nu jāslēdz ciet, vai kurās ir būtiski trūkumi.

"Pedagoģijas studijām tiek uzturētas 2200 tā sauktās budžeta vietas, vismaz pusē no tām nav prātīgi ieguldīt valsts naudu," saka ministrs, norādot, ka valdībā otrdien atbalstītie augstskolu akreditācijas noteikumi nepieļaus tādas programmas, kam ir būtiski trūkumi.

Viņš uzskata, ka augstākajā izglītībā stagnācija vairs nav iespējama.

"Studentu skaits krītas gan demogrāfisku iemeslu dēļ, gan tāpēc, ka jaunieši brauc mācīties uz ārzemēm. Augstskolu klientu skaits strauji iet mazumā. Tām jāsāk sīvi cīnīties savā starpā – visas neizdzīvos," saka Ķīlis, piebilstot, ka pārmaiņas ir nepieciešamas, jo bez tām augstākās izglītības sistēma sabruks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!