Foto: LETA

Ar skolā veiktajiem Covid-19 testiem skolēni var apmeklēt interešu izglītības un sporta nodarbības, savukārt izglītojamiem pirmsskolas vecumā, ja viņi apmeklē interešu izglītības programmas, testi nav nepieciešami, skaidroja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Izņēmums ir pirmsskolas vecuma bērnu dalība profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmās sportā (nav attiecināms uz pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas nodarbībām pirmsskolas iestādē). Ja nodarbības notiek ārpus savas pirmsskolas izglītības iestādes, tad testi gan ir nepieciešami.

Kā skaidroja ministrijā, profesionālās ievirzes sporta izglītības iestāžu, sporta skolu, un interešu izglītības iestāžu sporta programmu audzēkņi tiek testēsi sadarbībā ar sporta izglītības iestādi, ko apmeklē. Ārpus izglītības iestādes sporta interešu programmu audzēkņi pirmsskolas vecumposmā tiek testēsi sadarbībā ar pirmsskolas izglītības iestādi, kuru apmeklē (ja tajā tiek testēti darbinieki).

Situācijā, ja darbiniekus pirmsskolas izglītības iestādē nav nepieciešams testēt - sadarbībā ar tuvāko vispārējās izglītības iestādi.

Kā ziņots, lai varētu mācīties klātienē, no skolniekiem šogad tiek prasīti Covid-19 drošības sertifikāti, kas apliecina vakcinēšanos vai arī slimības pārslimošanu, vai arī skolu audzēkņiem katru nedēļu jāveic valsts apmaksāti testi. Ja audzēknis vai vecāki no testēšanās atsakās, tad līdz 9.klasei ir iespējama mājmācība, bet vidusskolas posmā izglītības ieguve vairs nav obligāta.

IZM informē, ka katrai izglītības iestādei ir sava apkalpojošā laboratorija, kas nodrošina testēšanu. Katrai skolai tiek piegādāti personalizēti stobriņi siekalu paraugu savākšanai. Situācijā, ja kāds skolēns nav ieradies skolā uz testēšanu, vai stobriņu skaits piegādāts ar rezervi, testēšanā neizmantotos stobriņus nedrīkst iepakot kopā ar stobriņiem, kuros ir siekalu paraugi. Neizmantotie stobriņi jānodod kurjeram atsevišķā iepakojumā. Nākamajā piegādes reizē tiks piegādāti jauni stobriņi. Neizmantotos stobriņus nedrīkst izmantot citās reizēs.

Vakcinētiem vai pārslimojušiem bērniem un darbiniekiem ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu tests nav jāveic.

Testēšanas procesu koordinē izglītības iestāde sadarbībā ar sev piesaistīto laboratoriju, ievērojot drošus apstākļus un ievērojot regularitāti - vienu reizi nedēļā. Testējamo skolēnu sarakstu sagatavo atbilstoši laboratorijas norādījumiem. Testēšanas rezultātus saņems iepriekš norādītā e-pastā un e-veselības sistēmā. Pilngadīgs skolēns testa rezultātus varēs apskatīties pats, nepilngadīga skolēna vietā to varēs izdarīt vecāki vai viņa likumiskie pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!