Foto: Shutterstock

Izklaides vietām par trokšņošanu plāno noteikt sodu līdz 2000 eiro, šāds priekšlikums izriet no Saeimas Juridiskajā komisijā atbalstītajiem grozījumiem likumā "Administratīvo sodu likums par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā".

Saeimas preses dienestā portālu "Delfi" informēja, ka minētie grozījumi tika izstrādāti, lai reaģētu uz publiskajā telpā vairākkārt izskanējušo un aktualizēto jautājumu par sabiedriskās kārtības traucēšanu publiskās izklaides vietās ar ļoti skaļu mūziku, kā, piemēram, bāros, kafejnīcās un naktsklubos.

Kā atzīmēts likumprojekta anotācijā, Rīgas pašvaldības policija saņem lielu skaitu izsaukumu par trokšņošanu – pagājušajā gadā tas noticis 10 077 reizes.

Pašlaik spēkā esošais normatīvais regulējums paredz atbildību par trokšņošanu fiziskām personām, kas kvalificējas kā sīkais huligānisms, bet juridiskām personām (izklaides vietām) atbildība par trokšņošanu nav noteikta.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka viens no problēmas iemesliem ir arī samērā neskaidrs tiesiskais regulējums attiecībā uz trokšņošanu. Likums "Par piesārņojumu" troksni definē kā "gaisa vidē nevēlamas, traucējošas visu veidu skaņas, kas rada diskomfortu, ietekmē dzirdi un traucē akustisko saziņu." Saskaņā ar šo likumu gan fiziskām, gan juridiskām personām ir paredzēta administratīvā atbildība par vides trokšņu robežlieluma pārsniegšanu. Bet šis normatīvais regulējums netiek piemērots attiecībā uz tā saucamajiem izklaides trokšņiem.

Arī Ministru kabineta noteikumi definē, kas ir vides, satiksmes, rūpnieciskās un saimnieciskās darbības troksnis, turklāt ar atrunu, ka tas nav attiecināms uz izklaides vietām un kaimiņu radīto troksni.

Likuma grozījumi paredz, ka juridiskās personas būs iespēja saukt pie administratīvās atbildības ne tikai par trokšņu radīšanu, bet arī par jebkādu citu darbību, kas traucē sabiedrisko kārtību un cilvēku mieru.

Ar likumprojektu iecerēts noteikt, ka par sabiedriskās kārtības traucēšanu, pārkāpjot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot personas mieru, iestādes, komersanta, citas institūcijas darbu vai apdraudot savu vai citu personu drošību, juridiskām personām varēs piemērot naudas sodu no 70 eiro līdz 2000 eiro.

Lai grozījumi Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā stātos spēkā, par tiem vēl trīs lasījumos jālemj Saeimai.

Portāls “Delfi” jau vēstīja, ka Rīgas pašvaldības policija (RPP) pēdējā gada laikā ir saņēmusi 10 077 izsaukumus par pārmērīgu trokšņošanu pilsētā, kamēr tādu ir līdz 1500 mēnesī. Tādēļ, ņemot vērā slodzi, ko trokšņošana rada ne vien Rīgas iedzīvotājiem, bet arī policistiem, tiek plānots "neatlaidīgi virzīties uz priekšu" ar regulējuma izveidi, portālam "Delfi" skaidroja Rīgas vicemēre un Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas vadītāja Linda Ozola.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!