Foto: LETA
Desmit dienas pēc vēlēšanām kāda izklaidīga rīdziniece, kārtojot ārzemju vīzu, atklājusi, ka vēlēšanās piedalījusies ar nederīgu pasi. Centrālajā vēlēšanu komisijā notikušo gan nesauc par būtisku ķibeli.

Kāda jaunkundze, pildot vīzas pieteikumu, lai dotos uz ārvalstīm, atklāja, ka viņas pase jau gandrīz mēnesi ir nederīga. Ieraksts dokumentā liecina, ka pase bija derīga vien līdz 19.maijam. Tas viņai bija nepatīkams atklājums, taču vēl interesantāk ir tas, ka sieviete ar šo pasi 1.jūnijā piedalījās pašvaldību vēlēšanās, balsojot Rīgā.

Izklaidīgā sieviete sarunā ar portālu "Delfi" atklāja, ka 1.jūnija rītā devusies uz savu iecirkni, kas bija izvietots 15.vidusskolā, un nobalsoja. Pirms balsošanas viņai pie galdiņa pārbaudīts dokuments – uz to brīdi jau nederīgā pase - un ļauts doties uz vēlēšanu kabīni. Tobrīd, pēc sievietes teiktā, iecirknī nebija daudz cilvēku.

Balsotāja gan neatklāj, kam atdevusi savu balsi, taču retorisku jautā – kā iecirkņa darbinieki varēja nepamanīt, ka pase ir nederīga, un ļaut viņai vēlēt.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšnieka palīdze Kristīne Bērziņa portālam "Delfi" teica, ka šādos gadījumos "nostrādājis" cilvēciskais faktors un konkrētā vēlēšanu iecirkņa darbiniece nav pamanījusi, ka vēlētājas pasei 1.jūnijā jau bija beidzies derīguma termiņš. Būtiskāka kļūda būtu tad, ja kāda persona būtu pamanījusies nobalsot ar citam cilvēkam piederošu pasi.

Runājot par gadījumiem, kad vēlētājs dodas uz iecirkni ar pasi, kurai beidzies termiņš, CVK aicina vēlētājus būt uzmanīgākiem un vēl pirms vēlēšanām tomēr pārliecināties, ka pase ir derīga.

"Nākamreiz var tā nepaveikties, un iztecējušo termiņu iecirknī var pamanīt un balsošana iet secen," pauda CVK pārstāve, kura arī atgādināja, ka šādi gadījumi fiksēti arī 1.jūnijā notikušajās pašvaldību vēlēšanās.

Jau vēstīts, ka pašvaldību vēlēšanas notika 1.jūnijā, un Rīgā tajās ar pārliecinošu balsu vairākumu uzvarēja "Saskaņas centrs". Iedzīvotāju aktivitāte gan bija vēsturiski maza, ieradās vien 49,55% balsstiesīgo. Visaugstākā vēlētāju aktivitāte – 55,54% – bija vērojama Rīgā. Vidzemē uz vēlēšanu iecirkņiem devās 44,92% balsstiesīgo iedzīvotāju, Latgalē - 42,24%, Kurzemē – 40,5%, bet Zemgalē – 39, 37%. Iespēju balsot savā atrašanās vietā izmantoja 16717 jeb 1,12% vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!