Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) pašlaik norit darbs, lai noņemtu ierobežotas pieejamības statusu auditorkompānijas "Deloitte" ziņojumam par Augstākās izglītības padomes (AIP) vadīto studiju programmu novērtējumu, un pēc iespējas drīz ar to varētu iepazīties visi interesenti, portālu "Delfi" informēja izglītības un zinātnes ministra padomnieks Reinis Tukišs.

No ziņojuma jāizņem ierobežotas pieejamības informācija, piemēram, personu dati un augstskolu iekšējā informācija un citas ne publiskai lietošanai paredzētas lietas. Kad tas būs izdarīts, ziņojuma teksts tiks publiskots, sacīja Tukišs.

Atslepenot ziņojumu otrdien aicinājuši Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti. Viņi bija vienisprātis, ka, lai izvērtētu izskanējušās pretrunas par studiju programmu izvērtējumu un tā saturu, jānodrošina iespēja visām ieinteresētajām pusēm iepazīties ar audita ziņojumu, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienests.

Komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete ( V) arī apliecināja, ka, tiklīdz ieinteresētās puses būs iepazinušās ar audita ziņojumu, komisija atgriezīsies pie šī jautājuma.

Jau vēstīts, ka, lai arī auditā atklāti, iespējams, krimināli sodāmi Augstākās izglītības padomes (AIP) vadībā notikušā studiju programmu izvērtējuma procesa pārkāpumi, tā rezultātus tomēr daļēji varētu izmantot ar nolūku ietaupīt gan naudu, gan laiku, kas būtu vajadzīgi jauna novērtējuma organizēšanai.

Šis būs viens no iespējamiem scenārijiem, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvās uz nākamās nedēļas valdības sēdi.

IZM sliecoties atbalstīt iespēju daļēji izmantot AIP vadīto studiju programmu novērtējumu, kura izstrāde ilgusi vairākus gadus un izmaksājusi ap miljonu latu, jo šī pētījuma rezultāti ir "sasieti" ar studiju programmu akreditācijas procesu, kas, organizējot jaunu novērtējumu, draudētu apstāties pat uz vairākiem mēnešiem.

Viņš piebilda, ka tam piekrītot arī ministrijas sadarbības partneri - Vācijas Augstākās izglītības akreditācijas aģentūra ASIIN, kas piekristu pārskatīt AIP paveikto novērtējumu.

Ministrs atkārtoti atzina, ka jebkurā gadījumā par AIP vadītāja pieļautajiem pārkāpumiem, kā arī saistībā ar vairāku novērtējumā iesaistīto ekspertu veikumu vērsīsies Ģenerālprokuratūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!