Foto: F64

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir izstrādājusi Augstākās izglītības un zinātnes attīstības pasākumu plānu šā gada otrajai pusei un nākamajam gadam, kurā ministrija apņemas veikt pasākumus studiju un zinātniskās darbības kvalitātes paaugstināšanai, panākt augstākās izglītības sektora resursu efektīvu izmantošanu un integrāciju ar zinātni, kā arī paaugstināt augstākās izglītības un zinātnes starptautisko konkurētspēju.

Ministrija atzīmē, ka pasākumu plāna veiksmīga īstenošana lielā mērā ir atkarīga no pieejamajiem finanšu resursiem. Plānā iekļauto pasākumu finansēšana ir paredzēta atbildīgo institūciju esošā valsts budžeta finansējuma ietvaros, gan no jaunā ES fondu plānošanas perioda līdzekļiem. Tomēr paralēli būšot vajadzīgi papildu līdzekļi, tāpēc IZM daudzus darbus Finanšu ministrijai pieteikusi kā jaunas politikas iniciatīvas 2014.gadam, attiecīgi augstākajai izglītībai papildus prasot 35 768 457 latus, bet zinātnei - 29 935 291 latu.

IZM norāda, ka pasākumu plāna galvenais mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu, starptautiski konkurētspējīgu un zinātnē balstītu augstāko izglītību, ko "īsteno efektīvi pārvaldītas institūcijas ar konsolidētiem resursiem". Šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātajā plānā kopumā ietverti 23 pasākumi, par kuru izpildi noteiktas atbildīgās un iesaistītās institūcijas.

Lai gan pasākumu plānā nav atsevišķi izdalīts rīcības virziens augstākās izglītības sasaistei ar tautsaimniecības vajadzībām un zināšanu pārnesi, tomēr plānā ir iekļauti vairāki pasākumi, kas veicināšot augstākās izglītības ciešāku sasaisti ar tautsaimniecības un darba tirgus prasībām, uzsver IZM.

Plānā paredzētās aktivitātes augstākās izglītības jomā IZM dala divās daļās: pirmā paredz "sistēmiskus pasākumus" augstākās izglītības sektora darbības kvalitātes un efektivitātes paaugstināšanai, piemēram, augstākās izglītības ārējās kvalitātes novērtēšanas jeb akreditācijas sistēmas izveidi, finansēšanas modeļa izstrādi un pasākumus augstākās izglītības piedāvājuma tuvināšanu darba tirgus prasībām. Otru daļu veido pasākumi, kas vērsti uz starptautiski konkurētspējīga augstākās izglītības un zinātnes konsorcija izveidi, intelektuālo un materiālo resursu konsolidāciju un akadēmiskās un pētnieciskās darbības izcilību motivējošu instrumentu izveidi un attīstību.

Šie pasākumi paredz gan normatīvā regulējuma pilnveidi, gan augstākās izglītības un zinātnes sektora institūciju darbību saskaņošanu. Konsorcija izveide svarīgākajos augstākās izglītības sistēmas elementos radīs izmaiņas, izvirzot prioritāri nozīmīgos un no valsts budžeta un ES struktūrfondu finansējuma atbalstāmos nosacījumus, piemēram, profesūras darba rezultātu novērtēšanai ir jāpiemēro starptautiski kritēriji un ievēlēšanai ir jānotiek atklātos, starptautiskos konkursos, uzsver IZM. Doktorantūras līmeņa studijās esot jānoārda institucionālās robežas, proti, tās jāīsteno aktīvā sadarbībā starp universitātēm un zinātniskajiem institūtiem, bet vienoti kvalitātes standarti jānodrošina vienai promocijas padomei katrā zinātnes nozarē.

Lai vienotos ar nozares pārstāvjiem un sadarbības partneriem par optimālu attīstības pasākumu plāna projektu, IZM organizēja plāna projekta sabiedrisko apspriešanu, publiskojot to ministrijas mājaslapā un aicinot ieinteresētās organizācijas sniegt savus priekšlikumus.

Pasākumu plāna apspriešanā tikušas iesaistītas ne tikai augstskolas, studenti, zinātnieki un sadarbības partneri, bet arī citu tautsaimniecības nozaru pārstāvji, piemēram, Mašīnbūves un metālapstrādes asociācija, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija, Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija, Komercdarbības un finanšu pētniecības aģentūra, Ārvalstu investoru padome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!