Foto: DELFI

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) ir sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu atbildīgās amatpersonas saistībā ar pieļautajām nepilnībām Augstākās izglītības padomes (AIP) īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai", pastāstīja izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa padomnieks Reinis Tukišs.

Viņš sacīja, ka iekšējā audita nodaļai ir uzdots veikt pārbaudi un paredzams, ka rezultāti būs sagaidāmi nākamās nedēļas beigās. Tiklīdz būs iekšējā audita ziņojums un identificētas atbildīgās amatpersonas, ministrija nekavējoties vērsīšoties Ģenerālprokuratūrā.

Savukārt IZM Struktūrfondu un starptautisko finanšu instrumentu departaments vērtējot projekta izmaksu neattiecināmības risku.

Jau vēstīts, ka, pamatojoties uz projekta rezultātiem, bija iecerēts veikt studiju virzienu akreditāciju. To, ka Augstākās izglītības studiju programmu izvērtējums nav izmantojams, pavēstījis Ķīlis. Aizdomas par nepilnīgi veiktu darbu apstiprinot auditorfirmas SIA "Deloitte Latvia" veiktā audita rezultāti. Pagaidām gan audita ziņojumam ir ierobežotas pieejamības statuss, taču ministrija meklē risinājumus, lai to noņemtu.

Savukārt premjers IZM uzdevis iesniegt detalizētu informāciju par Eiropas Sociālā fonda projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" uzraudzības un kontroles gaitu visās projekta īstenošanas stadijās, konkrēti norādot konstatētās nepilnības, par tām atbildīgās ministrijas un tās padotības iestāžu amatpersonas, kā arī priekšlikumus nepilnību novēršanai.

Kā ziņots, Ķīlis ir paziņojis, ka AIP varētu būt pašrocīgi labojusi un tādējādi viltojusi ārzemju ekspertu veikto augstskolu studiju programmu novērtējumu. Savukārt AIP vadītājs Jānis Vētra noliedz, ka AIP būtu viltojusi ekspertu vērtējuma datus par Latvijas augstskolu studiju programmu kvalitāti, un izskanējušo informāciju uzskata par nepatiesu.

Ķīlis arī ir izteicies, ka pastāv nopietna varbūtība, ka saistībā ar iespējamo datu viltošanu būs jāatdod AIP īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" ieguldītie līdzekļi - aptuveni viens miljons latu.

AIP sadalījumā kvalitatīvākajā grupā tika iekļautas 589 studiju programmas, otrajā - 210 programmas, kurām nepieciešami uzlabojumi, bet trešajā grupā kā nekvalitatīvas tika novērtētas 55 studiju programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!