Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pabeigusi darbu pie ziņojuma par profesionālās izglītības iestāžu tīkla attīstību un pašlaik gatavo dokumentus par divu skolu - Kazdangas profesionālās vidusskolas un Apes arodvidusskolas - slēgšanu, informēja IZM Profesionālās izglītības un vispārējās izglītības departamenta direktors Jānis Gaigals.
Panākta arī konceptuāla vienošanās ar pašvaldībām par 13 skolu pārņemšanu un apvienošanu zem viena jumta ar vispārizglītojošajām skolām, kas, kā norāda Gaigals, nozīmē, ka šīs skolas juridiski turpinās pastāvēt, bet to saimniekošana būs racionālāka. Līdz ar to pašas ministrijas padotībā paliks 64 profesionālās izglītības iestādes, kuras negaida nedz reorganizācija, nedz slēgšana.

Savukārt IZM sagatavotais uzņemšanas plāns paredz, ka rudenī profesionālajās izglītības iestādēs tiks uzņemti 7500 skolēni, kas ir par 1500 skolēniem mazāk, nekā to paredz savulaik pieņemtā IZM darbības stratēģija. Vienlaikus IZM pārstāvis uzsver, ka ne uzņemšanas plānā, ne IZM stratēģijā minētais skaits neapmierinās pieprasījumu pēc darbaspēka 2012. un 2013.gadā, kādu to prognozē Ekonomikas ministrija (EM).

Taču, kā apgalvo Gaigals, ministrija cer budžeta grozījumu rezultātā iekšējās rezervēs rast līdzekļus, lai uzņemamo skaitu palielinātu, jo maz ticams, ka tam atradīsies papildu finansējums valsts budžetā. Paralēli tam gan tiek plānots ievērojams samazinājums uzņemamo audzēkņu skaitā komerczinību programmās, kā arī mazāk audzēkņus paredzēts uzņemt celtniecības programmās, tomēr precīzu samazinājumu IZM atturas nosaukt pirms EM prognozes publiskošanas.

Sagatavotajā ziņojumā IZM gatavojas arī piedāvāt jaunu pieeju programmu īstenošanā, profesionālās izglītības bāzes programmu skaitu samazinot no aptuveni 400 uz 60, bet programmu skaitu no aptuveni 1800 uz 350, tās strukturējot atbilstoši ilgtermiņa tautsaimniecības struktūras prognozei, bet īstermiņa darba tirgus prasības apmierinot ar moduļa veida īsajām programmām, kurām tiks paredzēts zināms stundu skaits bāzes programmās.

Plānots, ka šos moduļus varēs mainīt, neveicot bāzes programmas akreditāciju no jauna un tos varēs izmantot arī pieaugušo tālākizglītībai.

Ziņojumu paredzēts tuvākajā laikā virzīt izskatīšanai Ministru kabinetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!