Foto: DELFI

Izstrādājot scenārijus mācību organizēšanai Covid-19 pandēmijas laikā, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) jau rēķinājās ar saslimšanas risku, informēja IZM.

Komentējot pirmo konstatēto Covid-19 gadījumu izglītības iestādē – Rīgas Austrumu vidusskolā, ministrijā uzsvēra, ka tā sadarbībā ar Veselības ministriju un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) ir izstrādājusi ieteikumus izglītības iestādēm piesardzības pasākumu īstenošanai Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, un tajos skaidri noteiktas atbildības jomas.

Proti, ja skolēnam vai iestādes darbiniekam tiek konstatēta Covid-19 infekcija un šis gadījums ir epidemioloģiski saistīts ar konkrēto iestādi, SPKC epidemiologi nosaka īpašus pretepidēmijas pasākumus atbilstoši konkrētajai situācijai, sniedz individuālas rekomendācijas iestādes vadībai, iesaistītajām personām, kā arī lemj par karantīnas noteikšanas nepieciešamību atsevišķai klasei vai iestādei.

Savukārt iestādes vadītājs par šo faktu un saņemtajiem SPKC norādījumiem informē iestādes dibinātāju, savukārt dibinātāja pārstāvis – Izglītības kvalitātes valsts dienestu.

IZM uzsvēra, ka, izstrādājot scenārijus mācību procesa organizēšanai 2020./2021.gadā, ar saslimšanas risku rēķinājās, tādēļ ir izstrādāti trīs – A, B un C – mācību procesa organizēšanas modeļi. C modeļa pielietošana paredzēta ārkārtas situācijām, kad SPKC ir noteicis obligātus pretepidēmijas pasākumus valstī, pašvaldības vai skolas līmenī. Šo modeli var piemērot klasei, klašu grupai vai visai skolai.

Ministrijā atgādināja, ka mācību procesa organizēšana ir atkarīga no kopējās epidemioloģiskās situācijas valstī, kā arī iesaistīto pušu, jo īpaši vecāku rīcības. Tāpat IZM pauda cerību uz atbildīgu rīcību, lai šādu situāciju būtu pēc iespējas mazāk.

Kā ziņots, līdz ar jaunā mācību gada sākumu konstatēts pirmais inficēšanās ar Covid-19 gadījums kādas izglītības iestādes audzēknim, pirmdien vēstīja TV3. SPKC epidemiologi skolai snieguši rekomendācijas tālākai darbībai, epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās.

Tikmēr Latvijas Televīzija ziņoja, ka pirmais Covid-19 saslimšanas gadījums izglītības iestādē šajā mācību gadā konstatēts Rīgas Austrumu vidusskolā, inficēšanās nav nākusi no izglītības iestādes, bet ekspertiem vēl nav skaidrības, kur bērns un viņa māte to ieguvuši.

Rīgas Austrumu vidusskolas direktores vietniece Ilze Sondore-Drukaļska stāstīja, ka skolā ir ieviesti dažādi drošības pasākumi, kā, piemēram, tas, ka mācības notiek vienā klases telpā, lai skolēnu plūsmas nekrustotos, un skolotāji attiecīgi dodas pie skolēniem, nevis otrādi.

Sondore-Drukaļska minēja, ka tiklīdz saņemta ziņa no SPKC par viena skolēna inficēšanos ar Covid-19, visa viņa klase un četri mācībspēki, kas ar klasi todien strādājuši, devušies mājas karantīnā.

Viņa stāstīja, ka tagad pedagogi šai klasei sūta uzdevumus, kā tas bija ārkārtējās situācijas laikā. Savukārt pēc ievērotās karantīnas, skolēni ar ārsta zīmēm drīkstēs atgriezties klātienes mācību procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!