Foto: stock.xchng
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) šajā gadā saskaņojusi vietējo pašvaldību pieteikumus par 18 izglītības iestāžu reorganizāciju un astoņu skolu un bērnudārzu slēgšanu, vienlaikus ir atvērti seši jauni bērnudārzi.

Ministrijai zināms, ka 5646 bērni devušies prom uz ārzemēm, bet īsta skaidrība nav par 4014 bērnudārza un skolas vecuma bērniem, pastāstīja izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (Zaļo un Zemnieku savienība).

Galvenie skolu tīkla izmaiņu cēloņi ir skolēnu skaita samazināšanās demogrāfisko izmaiņu dēļ, saistībā ar skolas vecuma iedzīvotāju pārcelšanos uz dzīvi ārzemēs, kā arī cilvēku darbības koncentrēšanās pilsētās. Taču tie esot paredzami apstākļi un "situācija ar izmaiņām skolu tīklā ir objektīvi dinamiska un atbilstoša demogrāfiskajai situācijai, bet nav nekāda runa par skolu masveida slēgšanu, kā tas bija 2009.gadā," paskaidroja ministrs.

Pēc IZM rīcībā esošajiem datiem, uz ārzemēm ir devušies 5646 bērnudārza vai skolas vecuma bērni, kuri kopā ar saviem vecākiem pārcēlušies uz dzīvi ārvalstīs.

"Pašvaldības atbildējušas, ka ir informētas par 5646 bērniem, kas kopā ar vecākiem izbraukuši no Latvijas, taču nav datu par 4014 bērniem. Ir vietēja mēroga informācija, ka arī viņi ir izbraukuši no valsts, taču tas nav dokumentāri pierādāms. Tāpēc esam sākuši to noskaidrot, nosūtot visu valstu vēstniecībām Latvijā lūgumu sazināties ar attiecīgās valsts izglītības ministriju, lai noskaidrotu, cik Latvijas pilsoņu un kurās šo valstu skolās mācās. Tā ir vienīgā iespēja to precizēt un arī pierādīt, ka Latvijā nav 4014 bērnu, kas neiet uz skolu, bet gan viņi kopā ar vecākiem ir izbraukuši uz ārzemēm, nepaziņojot par to pašvaldībai," klāstīja Broks.

Skaidrību šajā jautājumā varēs viest ne tuvākajā laikā, jo datu iegūšana no ārvalstu izglītības ministrijām noteikti būšot gana ilgs process.

Atbilstoši IZM datiem pašlaik Latvijā reģistrēti 702 bērni, kas dažādu iemeslu dēļ Latvijā neapmeklē skolas. Lielākoties tie ir bērni klaiņotāji, nelabvēlīgu ģimeņu atvases un tamlīdzīgi. Par šiem gadījumiem ir informēta Valsts policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!