Foto: LETA

Pedagogiem, jo sevišķi pirmsskolas un speciālo izglītības iestāžu skolotājiem, jābūt 3. prioritāri vakcinējamajai grupa, portālam "Delfi" norādīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš (JKP).

Pēc šī brīža vakcinācijas plāna pirmsskolas un vispārējās izglītības iestāžu darbinieki ir 5. prioritāri vakcinējamā grupā. Kā norāda Znotiņš, pedagogi vakcīnu saņemtu rindas kārtībā "pēc aptuveni 600 000 citiem".

Tikmēr mikroblogošanas vietnē "Twitter" veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) norādīja, ka pedagogu vidū netrūkst cilvēku, kas iekļaujas prioritārākās grupās vakcinācijas plānā, līdz ar to vakcīnu saņemtu ātrāk.

Znotiņš portālam "Delfi" apstiprināja, ka liela daļa skolotāju ir vecumā virs 50 gadiem, līdz ar to viņi varētu vakcīnu pret Covid-19 saņemt ātrāk, taču, kā norādīja IZM parlamentārais sekretārs, šāda pieeja nav pieļaujama. "Mēs nevaram veikt tādu šķirošanu, ka šie pedagogi [tādi, kuri iekļaujas pirmajās prioritāri vakcinējamo grupās] tagad strādās, un tie jaunie, kam lielāka enerģija un jauda, sēdēs mājās, jo mēs viņus nevakcinēsim," teica Znotiņš.

Vaicāts, kāpēc pedagogi ir prioritārāk vakcinējami nekā seniori, kas vecāki par 70 gadiem, un personas ar hroniskām saslimšanām, Znotiņš norādīja, ka, piemēram, pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem nav iespēja darbā samazināt fizisko kontaktu skaitu.

"Pedagogi, jo sevišķi pirmsskolas un speciālās izglītības pedagogi, vienkārši nevar neiet strādāt, nevar strādāt attālināti. Ir tikai un vienīgi klātiene. Ja mēs gribam, lai kaut kas notiek, nerunājot par psihoemocionālo līmeni bērniem, mums ir jālaiž bērni skolās," teica Znotiņš.

Tāpat Znotiņš norādīja, ka, viņaprāt, sociālo namu darbinieku vakcinēšana pret Covid-19 samazinās saslimstību cilvēku vidū, kas iekļaujas Covid-19 riska grupās.

IZM pārstāvis, akcentējot nepieciešamību pedagogu vakcinēšanas prioritāti celt, norādīja, ka "ir arī ģimenes, kur abi bērna vecāki ir mediķi. Ja viņiem aizver bērnudārzu ciet, dažos gadījumos mediķi nevar uz darbu tikt".

Kā norādīja Znotiņš, IZM un Veselības ministrija katru nedēļu sazinās. "Vismaz jau trīs reizes esam aicinājuši [VM] pedagogus iekļaut augstākā un prioritārākā sarakstā," portālam "Delfi" pauda IZM pārstāvis.

Znotiņš arī norādīja uz saslimstības pieaugumu pirmsskolas izglītības iestādēs. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) nedēļas sākumā medijiem vēstīja, ka intensīvākais pieaugums, analizējot saslimstības dinamikas datus ilgtermiņā, ir bērniem vecumā no 13–18 gadiem. Savukārt paaugstinātā saslimstība 4–6 gadus veco bērnu vidū saistīta ar to, ka šie bērni joprojām apmeklē pirmsskolas izglītības iestādes.

Iepriekš VM norādīja, ka tā noteikusi prioritāri vakcinējamās sabiedrības grupas pēc medicīniskām un epidemioloģiskām indikācijām:

1. personas, kas ir pakļautas visaugstākajam inficēšanās riskam un kas ir saistītas ar pastāvīgu uzturēšanos iestādēs ar visaugstāko Covid-19 izplatības risku (piemēram, ārstniecības personas, ilgstošas sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti u. c.);

2. personas, kurām Covid-19 inficēšanās saistīta ar smagiem veselības traucējumiem un nāvi (piemēram, seniori, personas ar hroniskām slimībām, personas, kurām tiek veiktas nopietnas medicīniskas manipulācijas);

3. personas, kuras uzturas paaugstinātas inficēšanās apstākļos, kur nav iespējams ievērot distancēšanos, un kuras saskaras ar lielu skaitu citu cilvēku, tādējādi veicinot infekcijas pārnešanu plašāk sabiedrībā (piemēram, izglītības iestāžu pedagogi).

Ar apstiprinātajām prioritārajām grupām var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!