Izsakot sociālās korekcijas iestādes Strautiņi direktoram Jurijam Jevdokimovam rājienu saistībā ar audita pārbaudēs konstatētajiem trūkumiem, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) kārtējo reizi nav ņēmusi vērā atbildīgo institūciju atzinumus, ka iestādes vadītājs nespēj panākt audzēkņu drošību un izbeigt jauniešu starpā valdošo vardarbību, otrdien ziņo laikraksts "Diena".
IZM vairāk nekā gadu ignorējusi bērnu tiesību sargājošo institūciju kritiku, vērstu pret Jevdokimova vadības stilu. No iestādes audzēkņi pastāvīgi bēg, lieto toksiskās vielas, vecākie zēni dažādā veidā izmanto jaunākos.

Jūlija beigās Vidzemes apgabaltiesa, piespriežot bijušajam Strautiņu audzēknim deviņu gadu cietumsodu par savu biedru iesaistīšanu seksuālajā vardarbībā, nosūtīja vēstules visām atbildīgajām institūcijām ar lūgumu izvērtēt direktora atbilstību amatam.

Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) atbildes vēstulē norādīja, ka audzēkņos veidojas nesodāmības apziņa, bet cietušie bērni jūtas neaizsargāti, turpretī " Jevdokimovs neizrāda iniciatīvu un vēlēšanos sakārtot savas vadītās iestādes darbu".

Inspekcija arī uzsver, ka lielā mērā uz pārkāpumiem ilgstoši nav reaģēts tieši direktora neieinteresētās un nolaidīgās attieksmes dēļ. Turklāt Strautiņi nepilda savu tiešo funkciju — neveic bērnu sociālo korekciju.

Jevdokimovam rājiens izteikts nevis par VBTAI norādītajiem pārkāpumiem, bet gan par nepilnībām iekšējo normatīvo aktu izstrādē. Direktoram līdz 19.oktobrim jānovērš nepilnības, tad ministrija arī lems par viņa palikšanu amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!