Foto: DELFI

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir novirzījusi 3 miljonus eiro, kas paredzēti tehnoloģiskā nodrošinājuma uzlabošanai skolās, apgalvo izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Kā informēja IZM, pēc Šuplinskas paustā, ministrija ir izšķīrusies par portatīvo datoru vai planšetu iegādi Latvijas vidusskolām.

Ministrijā klāstīja, ka šie trīs miljoni eiro, kas patlaban ir paredzēti viedierīču iegādei, ir Covid-19 seku mazināšanai piešķirtais valsts budžeta finansējums.

Tāpat ministrijā norādīja, ka šobrīd tiek veikta tirgus izpēte par viedierīču cenām un apjomu. "Ļoti svarīga loma šajā ir Elektronisko iepirkumu sistēmā pieejamajam IKT risinājumu klāstam, viedierīču apjomam un cenām," uzsvēra IZM.

Politiķe skaidroja, ka IZM aktīvi strādā pie mācību procesa personalizācijas, kas nozīmē īpašas programmas, uzdevumu veidošanu katram skolēnam. "To nav iespējams izdarīt ar mācību grāmatu, to laika ziņā grūti organizēt, meklējot katram savu uzdevumu, bet pāreja uz viedierīci šo procesu paātrina," paudusi ministre.

Viņasprāt, investīcijām mūsdienīgā izglītības sistēmā būtu jābūt vienai no Latvijas valsts galvenajām prioritātēm. "Pašlaik mēs ieguldām milzīgus līdzekļus dažādu būvobjektu virzīšanā, kas izmaksā desmitiem miljonu eiro, bet investīcijas mūsdienīgos informācijas tehnoloģiju risinājumos izglītības nozarē ir ievērojami mazākas," norādīja Šuplinska.

Vienlaikus ministre informēja, ka pašlaik IZM strādā pie scenārija, kas paredz, ka mācību gads Latvijas skolās sāksies klātienē. Politiķe skaidroja, ka IZM apzinās, ka situācija var mainīties, ja pasliktinās epidemioloģiskā situācija, tomēr pašlaik tiekot strādāts pie tā, lai mācības sāktos iepriekš paredzētajā laikā un klātienē.

Tāpat viņa uzsvēra, ka, lai uzsāktu pilnvērtīgu mācību procesu klātienē un pasargātu no Covid 19 infekcijas gan skolotājus gan bērnus, nepieciešams saglabāt drošības pasākumus, īpaši plānojot koplietošanas telpu izmantošanu. Sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) un citiem sadarbības partneriem IZM strādājot pie tehnoloģiskās vides uzlabojumiem, kas ir kvalitatīvas izglītības garants arī klātienes mācību procesā, uzskata Šuplinska.

"Gadījumā, ja epidemioloģiskā situācijā pasliktināsies, mēs esam gatavi daļēji mācību procesu organizēt attālināti," apgalvojusi ministre. Viņa uzsvēra, ka IZM strādā pie līdzīgas platformas kā izglītojošā kanāla"Tava klase" tālākas attīstības, paredzot daudz plašāku viedierīču izmantošanu ikdienas izglītošanās procesā.

"Saprotot, ka viedierīču izmantošana ir svarīga mācību procesa sastāvdaļa, kopā ar LPS meklējam labākos risinājumus. Ir skaidrs, ka tehnoloģiju nodrošinājums pakāpeniski tiks veikts, izmantojot valsts un pašvaldību resursus. Primāri gādājot par tehnoloģiju pieejamību sociāli mazaizsargātām ģimenēm," pauda izglītības ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!