Foto: Publicitātes foto

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iesniegusi pieprasījumu 2023. gada budžeta prioritātēs iekļaut pētniecības platformas izveidi, kura pievēršas 20. un 21. gadsimta Latvijas vēstures pētniecībai, komunikācijai un pētniecības cilvēkkapitāla ataudzei, informēja IZM.

Pētniecības programmas koncepts izstrādāts ciešā sadarbībā ar Ārlietu ministriju (ĀM). Programmas mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni Latvijā un starptautiskā līmenī par aktuāliem 20.-21. gadsimta Latvijas vēstures jautājumiem.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) uzsver, ka sabiedrībai ir būtiski izzināt savas valsts vēsturiskos notikumus un izprast procesus, kas notiek Latvijā un valstīs, ar kurām tai ir sociālas, ekonomiskas un politiskas saites.

Šādas jaunas programmas izveide nodrošinās jauno vēsturnieku ataudzi, būtiski cels esošā akadēmiskā personāla kapacitāti, pilnveidos vēstures studiju un zinātnes materiāltehnisko bāzi, kā arī stiprinās Latvijas diasporas iesaisti 20.-21. gadsimta Latvijas vēstures pētniecības izaicinājumu risināšanā. Programmas rezultāti radīs jaunas, unikālas zināšanas un risinājumus Latvijas vēstures pētniecībā, kā arī sniegs neatsveramu ieguldījumu Latvijas vēstures publiskā diskursa stiprināšanai.

Programmas īstenošanai budžeta prioritātēs ir iekļauts nepieciešamais finansējums aptuveni 600 000 eiro gadā.

Valsts pētījumu programma kā valsts pasūtījums ir zinātnes politikas īstenošanas mehānisms, ar kura palīdzību tiek identificēti un pētīti Latvijas ilgtspējai un attīstībai nozīmīgākie jautājumi, kuru risināšanai nepieciešams fokusēt Latvijas zinātnisko institūciju darbu. Programma rada labvēlīgus apstākļus Latvijas ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai, tajā skaitā valsts drošībai un ekonomiskās izaugsmes stimulēšanai, sabiedrības attīstībai un kultūras mantojuma saglabāšanai, kā arī sabiedrības informēšanai un iesaistei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!