Foto: PantherMedia/Scanpix
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pašlaik gatavo izmaiņas noteikumos, lai atteiktos no līmeņiem centralizēto eksāmenu vērtējumos.

Izglītības ministrs Rolands Broks (Zaļo un zemnieku savienība) pastāstīja, ka pašlaik tiek strādāts pie grozījumiem centralizēto eksāmenu vērtēšanas noteikumos, lai turpmāk eksāmenos vērtējums būtu tikai procentos. Pašlaik noteikts, ka centralizētajos eksāmenos vērtējumu liek gan burtu veidā – no A (augstākais) līdz F līmenim –, gan arī procentuāli.

Plānots, ka izmaiņas varētu attiekties jau uz nākamo mācību gadu.

Broks pamatoja, ka, ieviešot izmaiņas, centralizēto eksāmenu vērtējumi būs objektīvāki un korektāki.

"Daudzas augstskolas jau pašlaik izmanto šos procentus, un tiek saņemtas arī skolēnu sūdzības par novērtējumu par šo līmeni. Tātad B līmeņa augstākā daļa ir ļoti tuvu A līmeņa zemākajai daļai, un, ja vērtē pēc A vai B līmeņiem, reizēm sanāk, ka vērtējums ir nepietiekami korekts. Ja A līmenis sākas no 92 procentiem, tad B līmenis ir līdz 91 procentam. Lai attieksme pret audzēkņiem būtu korektāka un novērtējumi – objektīvāki, plānots atstāt tikai šo procentu sadaļu," informēja ministrs.

"Ja vienam [audzēknim] būs 92 procenti, bet otram – 91 procents, tās faktiski ir viena līmeņa zināšanas, kas praktiski tā arī ir," piebilda Broks.

Pēc viņa teiktā, šāds priekšlikums ir saskaņots gan ar skolotājiem, gan augstskolām. "Nevienam nekādu iebildumu nav, jo procenti jau arī pašlaik tiek izmantoti," norādīja Broks.

Pagaidām nav zināms, kad izmaiņas noteikumos varētu skatīt valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!