Pedagogu darba slodze varētu tikt palielināta, veicot aprēķinus nevis par akadēmisko, bet gan par astronomisko stundu, paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais strukturālo un nozares politikas izmaiņu plāns.
Par šo ieceri patlaban notiek konsultācijas ar sociālajiem partneriem, teikts IZM informatīvajā ziņojumā par situāciju nozarē. Tāpat paredzēts palielināt skolēnu skaitu uz vienu pedagogu, samazinot mācībspēku skaitu proporcionāli skolēnu skaita samazinājumam nelabvēlīgā demogrāfiskā stāvokļa rezultātā.

Savukārt par galveno pasākumu, kas veicams, lai nodrošinātu izglītības nozares attīstību samazināta finansējuma apstākļos, IZM uzskata pāreju uz tā saucamo "nauda seko skolēnam" principu, kas pēc ministrijas pārstāvju domām, iespējams, mazinās izglītības pieejamību, taču palielinās izglītības piedāvājumu. Tā ietvaros pašvaldībām tiktu nodotas tiesības īstenot vispārējās izglītības iestāžu apvienošanu, sākumskolas saglabājot pēc iespējas tuvāk bērnu dzīvesvietai, plānojot transporta pārvadājumus skolēnu nogādāšanai tālākās mācību iestādēs, nodrošinot dienesta viesnīcu darbību, kā arī uzsākt profesionālās ievirzes programmu īstenošanu no 7. klases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!