Foto: Shutterstock

Tā kā svešvalodu centralizēto eksāmenu norisei nepieciešamas vairākas dienas un tajos piedalās liels pedagogu skaits, lai netiktu traucēts pārējo izglītojamo mācību process, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosinās nākamajā mācību gadā 12. klasēm svešvalodās eksāmenus rīkot pavasara brīvlaikā, liecina IZM noteikumu projekts par valsts pārbaudes darbu norises laiku 2021./2022. mācību gadā.

12. klases izglītojamiem pavasara brīvlaiks ir noteikts pēc svešvalodu eksāmenu norises - no 2022. gada 21. marta līdz 2022. gada 25. martam. Nosakot svešvalodu eksāmenu norisi 2022. gada martā, vienlaikus tiek samazināta 12. klašu izglītojamo slodze valsts pārbaudījumu laikā maija beigās un jūnijā.

IZM noteikumu projekts izstrādāts, lai, atbilstoši valsts vispārējās izglītības standartiem, noteiktu valsts pārbaudes darbu norises laiku 2021./2022. mācību gadā. Kopumā valsts pārbaudījumi par vispārējās vidējās izglītības ieguvi ir ne mazāk kā četri - centralizētais eksāmens latviešu valodā, vienā svešvalodā pēc izglītojamā izvēles, matemātikā, kā arī vismaz viens eksāmens pēc izglītojamā izvēles.

Šie noteikumi attiecībā uz vispārējās vidējās izglītības programmas īstenošanu 11. klasē stājas spēkā 1. septembrī, bet attiecībā uz vispārējās vidējās izglītības programmas īstenošanu 12. klasē - 2022. gada 1. septembrī. Līdz minētajiem datumiem vispārējās vidējās izglītības programmas 11. un 12. klasē īsteno saskaņā ar normatīvajiem aktiem par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu, mācību priekšmetu standartiem un izglītības programmu paraugiem, kas bija spēkā līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai.

Vienlaikus projekts paredz, ka 2022. gadā obligātos valsts pārbaudes darbus par vispārējās vidējās izglītības ieguvi varētu kārtot izglītojamie, kuri 2020.gadā ir sākuši apgūt vidējo izglītību, ja latviešu valodas, svešvalodas un matemātikas zināšanas būs optimālajā līmenī būs jau apguvuši 2021./2022. mācību gada noslēgumā. Šie izglītojamie varēs kārtot trīs obligātos eksāmenus optimālajā līmenī (matemātiku arī vispārīgā līmenī) 2021./2022. mācību gadā noteikumu projektā noteiktajos laikos vai arī eksāmenus kārtot 2022./2023. mācību gadā.

Tā kā svešvalodu centralizēto eksāmenu norisei nepieciešamas vairākas dienas un tajos piedalās liels pedagogu skaits, tad to norise ieplānota laikā, kas pārējiem izglītojamiem Ministru kabineta noteikumu projekta "Noteikumi par 2021./2022. mācību gada un mācību semestru sākuma un beigu laiku un brīvdienu laiku" noteikts kā pavasara brīvdienas, lai netiktu traucēts pārējo izglītojamo mācību process. 12. klases izglītojamiem pavasara brīvlaiks ir noteikts pēc svešvalodu eksāmenu norises - no 2022. gada 21. marta līdz 2022. gada 25. martam. Nosakot svešvalodu eksāmenu norisi 2022. gada martā, vienlaikus tiek samazināta 12. klašu izglītojamo slodze valsts pārbaudījumu laikā maija beigās un jūnijā.

Angļu valodas eksāmenu kārto liels skaits izglītojamo, līdz ar to tā norisei paredzētas trīs dienas. Franču un vācu valodas eksāmenu izvēlas kārtot neliels izglītojamo skaits, tāpēc šo eksāmenu norisei ir paredzēta viena diena.

3. un 6. klasē ir jākārto diagnosticējošie darbi. Ņemot vērā, ka diagnosticējošo darbu mērķis ir uzlabot izglītojamo sniegumus jau mācību procesa laikā, projekts paredz noteikt 3. un 6. klases diagnosticējošo darbu norisi 2022. gada februārī-martā.

Tā kā obligāto centralizēto eksāmenu darbu sagatavošana vērtēšanai, to vērtēšana un datu apstrāde ilgst līdz trim nedēļām, tad to norise ir plānota eksāmenu sesijas sākumā. Ņemot vērā 2021./2022. mācību gadā paredzēto valsts pārbaudījumu norises plānojumu, sertifikātus par vispārējo vidējo izglītību varēs izsniegt 2022. gada 29. jūnijā.

Izglītojamiem, kuri centralizētos eksāmenus kārtos papildu termiņā, sertifikātus par vispārējo vidējo izglītību varēs izsniegt 2022. gada 5. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!