Ņemot vērā audita rezultātus un izskanējušo neapmierinātību ar ierēdņu darbu, Izglītības un zinātnes ministrija pēc divām nedēļām sāks reorganizāciju, kuras laikā neprofesionāli darbinieki var šķirties no amata.
Par to otrdien intervijā Latvijas Televīzijā informēja izglītības un zinātnes ministrs Māris Vītols.

Reorganizācijas laikā plānots novērst funkciju dublēšanos, efektivizēt departamentu darbību un pilnveidot, piemēram, finansu atskaites, kas šobrīd nav saistītas ar stratēģijas veidošanu.

Pēc Vītola stāstītā, tie darbinieki, kuri darbu nemāk veikt vai ir neprofesionāli, varētu šķirties no darba, taču par to nav jāuztraucas cilvēkiem, kas darbu veic labi.

Ministrs atzina, ka varētu būt kādi darbinieki ministrijā, kas šobrīd priecājas par viņa neveiksmēm, jo jau iepriekš bija zināms, ka šāda reorganizācija ministrijā notiks.

Vītols vēlreiz pārmeta ierēdņiem viņu kompetenci ministrijā, norādot, ka daļēji viņi ir vainojumi vairākās neveiksmīgās reformās.

Ministrs uzsvēra, ka ierēdņu neprofesionalitātes dēļ nevar ciest skolotājs un tieši tādēļ otrdien ierosināta disciplinārlieta pret ministrijas Finansu departamenta darbiniekiem, kas veikuši nepareizus aprēķinus par algu piemaksām.

Vītols vēlreiz apliecināja, ka nedemisonēs un to, ka ir gatavs turpināt darbu. Viņš arī pauda gatavību turpmāk aktīvāk runāt par reformām gan ar skolotājiem un pašvaldībām, gan ar izglītojamajiem.

BNS jau ziņoja, ka no paša rīta Latvijā otrdien par galveno aktualitāti kļuva dažādas izglītības reformas, jo kārtējo reizi atklājās, ka IZM nav veikusi iepriekš solīto - šoreiz nebija sagatavoti aprēķini skolotāju piemaksām.

Vēlāk tika paziņots, ka šādu aprēķinu vispār nebūs, bet Vītols uzdeva izvērtēt ierēdņu rīcību par nepareizu aprēķinu veikšanu, jo to rezultātā vairākām pašvaldībām pietrūka nepieciešamās finanses.

Vēlāk arī tika paziņots, ka tiks ieteikts atlikt vēl vienu reformu - šoreiz augstākajā izglītībā. Vītols skaidroja, ka reforma ir konceptuāli jāizstrādā un jāizveido tās juridiskais pamats - patlaban tas neesot izdarīts. Piemēram, potenciālajiem studentiem jau 1.aprīlī būtu jāzina jaunie uzņemšanas noteikumi augstskolās, bet ministrija nepagūs tos izstrādāt.

Savukārt pēc valdības sēdes premjerministrs paziņoja, ka skolēniem mācību gads ne šogad, ne nākamgad netiks pagarināts un šo jautājumu valdība pēc divām nedēļām izskatīs saistībā ar mācību satura izmaiņām.

Arī premjers norādīja, ka reformu īstenošanā un "haosā", kas izveidojies ministrijā, ir vainojami ierēdņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!