Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pēc lēmuma par attālinātajām mācībām Covid-19 pandēmijas dēļ apzināja, cik Latvijā ir bērnu, kuriem mājās nav viedierīču mācību procesa veikšanai. Ar divu mobilo operatoru gādību 5000 ierīces pie šiem bērniem jau nogādātas un "Delfi" skaidro, kāds būs šo viedierīču tālākais liktenis.

Lai apgādātu ar viedierīcēm bērnus, kuru mājās to nav, valdība IZM plānam piešķīra prasītos 200 000 eiro. Ministrijas lūgumam sagādāt ierīces atsaucās telekomunikāciju operatori "Latvijas Mobilais telefons un "Bite Latvija", sarūpējot planšetdatorus un viedtālruņus. Abi operatori ierīcēm nodrošināja arī bezmaksas internetu konkrētā datu apjomā, kas faktiski izslēdz, piemēram, kinofilmu skatīšanos planšetē.

IZM parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš (JKP) sarunā ar portālu "Delfi" pauda, ka ministrijai izdevies operatīvi realizēt plānu, lai mācību procesu attālināti varētu veikt visi skolasbērni Latvijā, vienlaikus norādot, ka viedierīču tālākais liktenis ir pašvaldību ziņā.

Pašvaldībām tika dots uzdevums apzināt, cik mājsaimniecībās viedierīces ir nepieciešamas. Znotiņš norāda, ka bijusi pašvaldība, kur sākotnēji tika lūgtas astoņas ierīces, taču tad "vecāki pamodās un sāka prasīt vēl".

Nelabvēlīgo ģimeņu jautājums

Ar pieņemšanas-nodošanas aktu IZM ierīces nodeva pašvaldību rīcībā, tās savukārt ar tādu pašu aktu ierīces nogādāja ģimenēm. Vienlaikus planšetes un telefoni nav dāvana šiem bērniem, tie ir valsts īpašums, par kuru uz laiku atbildīgi ir bērnu vecāki.

Daugavpils Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova portālam "Delfi" pauž, ka viedierīces sadalītas pa skolām, kuras tad arī tās tālāk nodod bērniem.

Daugavpils citu vidū izceļas ar sākotnēji lūgtajām 290 viedierīcēm, bet kā galējais skaitlis palicis 100. Isupova skaidro: "Bija vecāki, kas teica: ja tā nav dāvana, mēs negribam uzņemties materiālo atbildību".

Daugavpilī izlemts IZM piešķirtās viedierīces drīzāk dot daudzbērnu ģimenēm, nevis tām, par kurām skolu vadībai nav pārliecības, ka tehnoloģijas "neaizies neceļos". Bērniem, kuru apstākļi mājās ir potenciāli riskanti, mācību materiāli tiek piegādāti taustāmā veidā, proti, "papīros".

Vienlaikus Daugavpils skolas un Izglītības pārvalde uzsver, ka apkaimē nav tādu ģimeņu, ar kuru nebūtu kontakta. Saziņa ir ar visu skolasbērnu vecākiem.

Lombardā nodot nevarēs

Liepājas Izglītības pārvaldē portālu "Delfi" informēja, ka saņemtas ir 52 planšetes un 64 "Huawei" viedtālruņi, kas jau atraduši savas mājas.

Arī Liepājā apliecina, ka "uzdāvinātie" datori nav mājsaimniecību īpašums, tie ir iedoti uz pandēmijas laiku attālināto mācību veikšanai. Vecāki ir parakstījuši juristu izstrādātu aktu, ka uzņemas materiālo atbildību par priekšmetiem.

Liepājas Izglītības pārvaldes pedagoģijas nodaļas vadītāja Inga Ekuze sarunā ar "Delfi" skaidro, ka visām viedierīcēm ir gan IZM, gan Liepājas pašvaldības inventāra uzlīmes, kā arī pilsētas lombardi informēti, ka šādu preci pieņemt un tirgot nedrīkst.

Par iedoto viedierīču tālāko likteni pēc pandēmijas un attālināto mācību beigām katra Latvijas pašvaldība lems pati.

"Delfi" apjautātajās vietvarās ziņo, ka planšetes un telefoni, visticamāk, paliks skolu rīcībā. Pašvaldības šīs ierīces iedevušas skolasbērniem uz kādu laiku, tās nav uzskatāmas par dāvanu, ģimeņu īpašumu.

Jau ziņots, ka kopš 23. marta Latvijā skolēni mācās attālināti, izmantojot tehnoloģiju piedāvātās iespējas saziņā ar skolu un pedagogiem. Pirmdien izglītības ministre Ilga Šuplinska portālu "Delfi" informēja, ka pirmo mācību nedēļu kopumā vērtē kā izdevušos, bet mācību process tiek pilnveidots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!