Foto: F64

Kamēr Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izvērtēs Augstākās izglītības padomes (AIP) sniegto datu patiesumu, ministrijas alternatīvais studiju programmu izvērtējums netiks izmantots budžeta līdzekļu sadalei, pavēstīja nozares ministra padomnieks Reinis Tukišs.

Patlaban IZM ir sākusi sarunas ar auditoru pakalpojumu sniedzējiem, lai šīs nedēļas laikā sadarbībā ar Valsts izglītības attīstības aģentūru sāktu izvērtēt projektu.

Tukišs vēlreiz atkārtoja, ka ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka AIP pārstāvji pēc ārzemju ekspertu aizbraukšanas paši ir aizpildījuši studiju programmu novērtējuma anketas. Uz šiem kvantitatīvajiem novērtējumiem ministrija balstīja savu studiju programmu izvērtējumu.

Vienlaikus IZM saglabās principu, ka nākamajā gadā budžeta finansējums iedalāms tikai kvalitatīvajām programmām, un programmas ar kvalitātes problēmām var finansēt tikai izņēmuma situācijās, ja tām nav alternatīvu un to pieprasa darba devēju pārstāvji, uzsvēra ministra padomnieks. Par konkrētiem risinājumiem IZM spriedīs divpusējā sarunā ar katru augstskolu atsevišķi.

Jau vēstīts, ka AIP noliedz datu falsifikāciju. AIP īstenoja Eiropas Sociālā fonda projektu "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai". Projekta finansējums ir 1 001 495 lati.

IZM iegūtos datus pārvērtēja un par nekvalitatīvām atzina trīs reizes vairāk studiju programmu.

Attiecības starp augstākās izglītības nozari un ministru nav vienkāršas ‒ daudzi pieprasījuši Ķīļa demisiju.

Pastāv draudi, ka projektā iztērētā nauda būs jāatdod.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!