Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), kura vakar nāca klajā ar jauno pedagogu algu reformas variantu, pagaidām nav spējusi vienoties ar Kultūras ministriju (KM) par finansējuma avotu kultūrizglītības pedagogu algu palielināšanai.

IZM ieskatā nauda kultūras ievirzes pedagogu algu paaugstinājumam jāmeklē KM, līdz ar to aktuālajā algu reformas modelī IZM papildu iezīmēto mērķdotāciju paredzējusi tikai vispārējās izglītības, kā arī 5 līdz 6 gadus vecu bērnu pedagogu algu palielināšanai.

IZM skaidroja, ka ministrija finansējumu profesionālās ievirzes pedagogiem meklēs savos resursos, tādējādi mēģinot nodrošināt arī šo pedagogu atalgojuma palielināšanos. Savukārt līdzekļi KM pārraudzībā esošo izglītības iestāžu pedagogu algu palielinājumam IZM ieskatā jāmeklē pašai KM.

IZM uzstāj, ka šo izglītības iestāžu pedagogu algu palielināšanai nepieciešamo līdzekļu meklējumi ir KM kompetencē, turklāt, kā norādīja IZM, kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) tikusi informēta par šādu uzstādījumu.

Savukārt KM ieskatā pedagogiem atalgojums ir jānosaka pēc vienotiem principiem un metodes, tādējādi nodrošinot sistēmas pārskatāmību un atsevišķos sektoros strādājošos pedagogus nenostādot sliktākos apstākļos.

KM uzsvēra, ka pēc pašreizējā IZM priekšlikuma kultūrizglītības sistēmas pedagogu atalgojums modelī nav ietverts, līdz ar to tā vēršot uzmanību uz to, ka minētais attiecas ne tikai uz KM skolām, bet vidējās izglītības līmenī arī uz divām pašvaldību skolām - Valmieras Mākslas skolu un Daugavpils "Saules skolu", kā arī visām pašvaldībām, kuras ir nodibinājušas kopumā 147 profesionālās ievirzes mākslas un mūzikas skolas.

Ņemot vērā IZM prasību līdzekļus kultūrizglītībai meklēt KM budžetā, KM uzsver, ka finansējuma apjoms kultūrizglītībai nav pietiekams, lai varētu īstenot IZM iecerēto modeli, finansējumu rodot nozares iekšienē.

Kā ziņots, IZM iecerētā pedagogu algu reforma, kurai spēkā būtu jāstājas jau 1.septembrī, paredz palielināt skolēnu skaitu uz vienu skolotāju. IZM ir aprēķinājusi, ka, īstenojot atalgojuma reformu, zemākā pedagogu algas likme palielināsies par 62%, no 420 eiro kāpjot līdz 680 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!