Otrdien, 8. jūnijā, valdība apstiprināja informatīvo ziņojumu un atļāva uzsākt portatīvo datoru iepirkuma procedūras organizēšanu pirms Eiropas Komisijas (EK) lēmuma, portālu "Delfi" informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) komunikācijas nodaļa.

Ministrija īstenos portatīvo datoru nodrošināšanas investīciju programmu skolēniem un pedagogiem, kas tiks uzsākta ar Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas palīdzības programmas "REACT-EU" atbalstu, finansējumu 10,5 miljonu eiro apmērā. Par šiem līdzekļiem plānots iegādāties portatīvos datorus prioritāri 4. un 7. klašu skolēniem. Šāds apjoms vidējā termiņā varētu nodrošināt portatīvo datoru pieejamību skolā katram 7. klases skolēnam un katram trešajam 4. klases skolēnam. Atkarībā no iespējamā pašvaldību līdzieguldījuma un aprīkojuma cenas, kas tiks noskaidrota iepirkuma rezultātā, projekta virzība, nodrošinot visus skolēnus un pedagogus ar portatīvajiem datoriem, var būt ātrāka. Sekmīgi īstenojot portatīvo datoru iepirkumu, piegādes plānotas šā gada ceturtajā ceturksnī.

"Šis ir pirmais solis, ar kuru IZM uzsāk pirms nepilna mēneša Rīgas pilī parakstītā sadarbības memoranda "Dators ikvienam bērnam" nosprausto mērķu praktisku ieviešanu. Ar šo mēs ne vien risinām pandēmijas radītos izaicinājumus izglītībā, bet veidojam mūsdienīgu un ilgtspējīgu risinājumu jaunā izglītības satura ieviešanai, caurviju prasmju reālai iedzīvināšanai skolās un digitālo prasmju attīstībai," ar ministrijas komunikācijas nodaļas starpniecību pauda izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP).

IZM šobrīd izstrādā "REACT-EU" iepirkuma procedūru, lai organizētu Eiropas mēroga iepirkumu, paziņojumu publicējot ES Oficiālajā Vēstnesī.

Datoru iegāde "REACT-EU" pieejamā finansējuma ietvaros plānota kā plašs, kompleksu darbību kopums ceļā uz vispārējās izglītības sistēmas digitalizāciju, lai nodrošinātu mūsdienīgu izglītības apguves iespēju katram skolēnam.

Izglītības rīcībpolitikas mērķis ir līdz 2025.g adam visās izglītības iestādēs, kurās apgūst vispārējās izglītības saturu, nodrošināt katru pedagogu un katru 7.-12. klašu skolēnu ar datoru kā mācību līdzekli, sasniedzot vismaz 1 : 3 ierīču un skolēnu skaita proporciju 1. - 3. klašu skolēniem un vismaz 1 : 2 ierīču un skolēnu skaita proporciju 4. - 6. klašu skolēniem.

IZM komunikācijas nodaļa preses paziņojumā medijiem norādīja, ka datoru izmantošanai jābūt elastīgai, izmantojot tos gan mācību procesa nodrošināšanai, gan kā mobilās datorklases, gan patstāvīgā darba veikšanai izglītības iestādē vai mājās.

Plānots, ka "REACT-EU" projekta ietvaros tiks iegādāti gan datori ar „MS Windows" operētājsistēmu, gan „Chromebook" ierīces ar operētājsistēmu „Chrome OS".

Papildus IZM ES Atveseļošanas fonda ietvaros ir paredzējusi īstenot pasākumu „Digitālās plaisas mazināšana sociāli neaizsargātiem izglītojamajiem un izglītības iestādēm". Pasākuma ietvaros mācību procesa nodrošināšanai tiks iegādāti portatīvie datori 11 miljonu eiro apmērā, prioritāri paredzot tos skolēniem no sociāli neaizsargātajām sabiedrības grupām. Atveseļošanas fonda līdzekļi Latvijai varētu būt pieejami šī gada otrajā pusē.

Jau vēstīts, ka maijā tika parakstīts Valsts prezidenta padomnieces informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos Ievas Ilvesas piedāvātais sadarbības memorands "Dators ikvienam bērnam", lai katram skolēnam nodrošinātu ierīci mācību apguvei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!