Foto: F64

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iekšējos resursos meklēs 16 miljonus eiro, lai paaugstinātu atalgojumu augstskolu, koledžu un profesionālās ievirzes izglītības iestāžu mācībspēkiem, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Izglītības un Kultūras komitejas sēdē pavēstīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Šadurskis norādīja, ka augstskolu mācībspēku algu paaugstināšanai vajadzīgi aptuveni astoņi miljoni eiro un koledžām aptuveni divi miljoni eiro. IZM plāno veikt naudas pārdali, lai šos līdzekļus atrastu ministrijas budžeta.

Iekšējā budžetā IZM plāno rast arī aptuveni sešus miljonus eiro, kuri vajadzīgi profesionālās ievirzes izglītības iestāžu pedagogu algu paaugstināšanai. Ministrs informēja, ka šī summa segtu IZM pakļautībā esošās profesionālās ievirzes izglītības iestādes, tas ir - sporta skolas.

Šadurskis pavēstīja, ka atbalstīs Kultūras ministriju, ja tā prasīs papildus finansējuma aptuveni četrus miljonus eiro, lai paceltu atalgojumu tās pakļautībā esošo profesionālās izglītības iestāžu mācībspēkiem.

Jau ziņots, ka pirmdien Šadurskis prezentēja jauno pedagogu atalgojuma modeli, kurš paredz, ka minimālais pedagogu atalgojums no šā gada 1.septembra palielināsies no 420 eiro līdz 680 eiro jeb par 62% mēnesī.

Pirmskolas un sākumskolu pedagogiem algas koeficients palielināsies no 0,75 uz 1 un atalgojums pieaugs par 25%. Lauku novados, kur izglītības iestādē 7.-9.klašu grupā būs vismaz 21 skolēns, un lielajās pilsētās, kur šis skaitlis būs vismaz 68 algu koeficients būs 1,3, atalgojumam pieaugot par 30%. Lauku novados un pilsētās, kur 7.-9.klašu grupa skolēnu skaits attiecīgi būs mazāks par 21 un 68, skolotāju algu koeficients saglabāsies 1.

Vidējās izglītības iestādēs, kur skolēnu skaits lauku novados būs vismaz 27 un lielajās pilsētās vismaz 58, algu koeficients palielināsies no 1,25 uz 1,4 jeb par 25%, bet vidusskolās, kur skolēnu skaits būs attiecīgi mazāks par minētajiem skaitļiem pedagogu algu koeficients saglabāsies 1,25.

Tāpat ziņots, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Ilze Vanaga norādījusi, šobrīd pedagogu atalgojuma modeli līdz galam neatbalsta, jo ir vajadzīgs konkrēts risinājums pirmskolu un augstskolu pedagogu atalgojumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!