Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji redz iespēju uzlabot izglītības kvalitāti uz sistēmas attīrīšanās rēķina, un nākamajā mācību gadā bez darba skolā var palikt ap 6000 pedagogu, trešdien ziņo laikraksts “Diena”.
Latvijā uz septiņiem skolēniem ir viens skolotājs un lielākoties pasaulē izglītības sistēmas ir racionālākas.

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) jau iepriekš publiski uzsvērusi, ka skolēnu skaits samazinās, tāpēc varētu samazināties arī skolotāju skaits, tiesa, viņa atturējās nosaukt kādu konkrētu atlaižamo skolotāju skaitu .

IZM valsts sekretārs Mareks Gruškevics (TP) laikrakstam atzinis, ka, iespējams, slodzes likmes samazināsies par 8000, un atlaišanu varētu piedzīvot apmēram 6000 pedagogu. Tā ir aptuveni sestā daļa no vispārizglītojošo un profesionālo skolu pedagogiem. Pedagogu skaits samazināsies, ieviešot jaunu izglītības finansēšanas modeli "nauda seko skolēnam", kad pašvaldībām finansējumu dalīs pēc skolēnu skaita tajās, liekot tām izšķirties arī par vairāku skolu slēgšanu. Nozīmīgu artavu skolotāju skaita samazināšanā dos par 29 miljoniem samazinātais finansējums pedagogu algām.

Gruškevics atzinis, ka visticamāk darbu varēs zaudēt pedagogi, kas līdz šim strādājuši mazākas slodzes.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēde Astrīda Harbaceviča laikrakstam IZM aplēses nodēvējusi par “dramatiskajiem skaitļiem”. LIZDA neatbalsta nevienu no IZM piedāvātajiem variantiem, kur parādījies arī pedagogu skaita samazinājums par vairāk nekā 14 tūkstošiem, un vēl lems par tālākām darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!