Foto: LETA

Līdz 1. augustam Labklājības ministrija (LM) iesniegs valdībā uz Pasaules Bankas (PB) pētījuma rezultātiem balstītus priekšlikumus par izmaiņām sociālās drošības sistēmā, trešdien paziņoja LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

Viņa pieļauj, ka, balstoties uz šī pētījuma datiem, kas apliecinājuši atsevišķu tā dēvēto aktīvās nodarbinātības pasākumu apšaubāmo efektivitāti, LM varētu pārskatīt arī to, kādiem nodarbinātības pasākumiem tiek izmantoti Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļi.

Proti, PB eksperti ir secinājuši, ka aktīvās nodarbinātības pasākumi, kuru ietvaros bezdarbnieki apgūst prasmes pie darba devējiem, ir uzskatāmi par neefektīviem, jo to rezultātā apmācītie darbinieki pēc tam saņem zemākas algas nekā citi strādājošie ar līdzīgu kvalifikāciju.

Jaunzeme pieļauj, ka šāds notikumu pavērsiens, tas ir, atsevišķu aktīvās nodarbinātības pasākumu pārtraukšana, varētu būt nepopulāra atsevišķu darba devēju organizāciju izpratnē, jo komersanti labprāt vēlētos, lai arī turpmāk šiem pasākumiem tiktu izmantoti ES fondu līdzekļi.

"Tagad mums būs grūti pārliecināt Eiropas Komisiju par šo pasākumu efektivitāti," konstatē Jaunzeme.

Viņa arī norāda, ka, balstoties uz PB pētījuma datiem, varētu tikt pārskatīta arī atsevišķu tā dēvēto universālo pabalstu, piemēram, invaliditātes pabalstu izmaksas sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!