Foto: Shutterstock

Rīgas domes deputāti 4. aprīlī atbalstīja ieceri vērsties Satversmes tiesā (ST) saistībā ar apturēto Rīgas teritorijas plānojumu (RTP), un pieteikumu paredzēts iesniegt līdz 23. jūnijam, portālam "Delfi" pavēstīja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē.

Pašvaldība aplēsusi, ka vēršanās ST tai varētu izmaksāt līdz 20 000 eiro, ietverot gan pieteikuma sagatavošanu, gan dalību tiesas procesā.

Pašvaldības veiktās cenu aptaujas rezultātā ir noslēgts līgums ar SIA "ZAB Eversheds Sutherland Bitāns".

Cenu aptaujā piedalījās pieci pretendenti, bet "ZAB Eversheds Sutherland Bitāns" iesniegtais piedāvājums bija saimnieciski izdevīgākais.

Līguma summa ir 20 000 eiro. Paredzēts, ka pakalpojuma sniedzējs strādā pie pieteikuma sagatavošanas un tas arī pārstāvēs pašvaldību tiesā.

Trešdien, 18. maijā, Rīgas domes sēdē plānots skatīt grozījumus iepriekšējā pašvaldības lēmumā par vēršanos tiesā. Domē skaidro, ka šie grozījumi ir tehniski – tiek precizēta atsauce tekstā, lai darbs pie pieteikuma sagatavošanas varētu turpināties.

Savukārt tiesas process, kā prognozē domē, varētu ilgt aptuveni vienu gadu no pieteikuma iesniegšanas brīža.

Kā ziņots, izvērtējot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) rīkojumu par RTP apturēšanu, Rīgas dome esot konstatējusi virkni pretrunu, kas norāda, ka ministrija RTP izstrādes procesā nav pienācīgi pildījusi savus uzdevumus.

Domes ieskatā, jautājums par azartspēļu ierobežošanu Rīgā ir izskatāms kontekstā ar Satversmes tiesas 2019. gada 16. maija spriedumu, kurā norādīts, ka azartspēļu organizēšanas aizliegums Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā ir samērīgs Satversmes 105. panta pamattiesību ierobežojums.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, savukārt, plānojumu apturējis, jo konstatēta tā neatbilstība likumiem un samērīguma trūkums starp iesaistīto pušu interesēm.

Tāpat Rīgas domes iesniegtais dokuments paredzēja aizliegt azartspēles visā Rīgas valstspilsētas teritorijā, taču, pēc Pleša paustā, tas joprojām ir pretlikumīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!