Foto: Publicitātes attēli

No septembra Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) krājumu papildinās vairāku arheoloģisko atradumu precīzas 3D kopijas, vēsta Rīgas Tehniskās Universitātes (RTU) Dizaina fabrika.

Izmantojot 3D drukas tehniku, tiks izveidotas septiņas replikas trim muzeja eksponātiem – akmens laikmeta priekšmetiem: harpūnai, bultas galam un makšķerāķim, stāsta RTU Dizaina fabrikas vecākais eksperts Gundars Miezītis. Lai gan 3D drukas izejmateriāls būs plastmasas savienojums, izveidotie modeļi gan pēc izmēra, gan faktūras būs ļoti līdzīgi oriģināliem.

"Lāzerskenēšana ir ļoti precīza uzmērīšanas tehnoloģija. Ar skenēšanas iekārtu, kas atgādina robota roku, tiek iegūts blīvs 3D punktu mākonis, kas ļauj datorā izveidot precīzu objekta trīsdimensiju modeli 3D drukai vai reversai inženierijai. Mūsu īpašumā esošais lāzerskeneris ir viens no precīzākajiem Baltijā, arī 3D printera precizitāte ir ļoti augsta," norāda Miezītis.

Izveidotie modeļi septembrī papildinās LNVM muzejpedagoģisko programmu "Kā dzīvoja senie ļaudis", kurā skolēni iepazīst Latvijas senvēsturi, kopā ar gidu veido laika līniju no priekšmetiem, kas raksturo akmens, bronzas un dzelzs laikmetu. Muzeja gidi izmantos modeļus, lai izglītojošas nodarbības papildinātu ar skolēnu praktisku darbošanos.

"Arheoloģisko priekšmetu kopijas, ar kurām nodarbības laikā skolēni varēs darboties, ļaus labāk izprast Latvijas senvēsturi. Sadarbībā ar RTU Dizaina fabriku izgatavotie akmens laikmeta priekšmetu 3D modeļi parāda to, ka mūsdienu modernās tehnoloģijas ļauj unikālos priekšmetus padarīt pieejamus interaktīvai nodarbībai muzejā," sarunā portālam "Delfi" norāda LNVM muzejpedagoģe Ilze Miķelsone.

Miķelsone pauž, ka izglītojošās nodarbībās muzejā tiek izmantotas arī atsevišķu priekšmetu kopijas (akmens, bronzas un dzelzs cirvis, vairogs, kaklariņķis u. c.). Tās raisa interesi, ļauj labāk iztēloties un arī izprast ne tikai seno amatnieku darbu, bet arī senvēstures periodu kopumā.

LNVM ir lielākais arheoloģisko liecību glabātājs Baltijā, tā senvēstures ekspozīcijā ir vairāk nekā 1913 priekšmetu, no kuriem senākie datējami ar 9. gadu tūkstoti pr. Kr. Izveidotie 3D modeļi kopā ar citām arheoloģisko priekšmetu kopijām – māla trauku fragmentiem, krama rīkiem un bronzas cirvjiem – tiks izgatavoti Valsts Kultūrkapitāla fonda 2019. gada mērķprogrammas "Latvijas skolas soma" satura radīšanai muzejos atbalstītā projekta "Latvijas Nacionālā vēstures muzeja muzejpedagoģiskās programmas "Kā dzīvoja senie ļaudis" un ekskursijas ekspozīcijas daļā Latvijas senvēsture satura interaktivitātes nodrošināšana skolēniem" ietvaros. Tā mērķis ir interesantā, iesaistošā veidā papildināt skolā vai muzejā iegūtās zināšanas, stiprināt prasmes atpazīt un raksturot dažādus vēstures avotus, kā arī daļu no muzejpedagoga monologa vai dialoga ar auditoriju pārveidot par interaktīvu darbošanos, ļaujot un rosinot skolēniem pašiem iepazīt, pētīt, salīdzināt, izdarīt secinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!