Foto: F64
Pērn, izmantojot audzēju primārās diagnostikas sistēmu jeb tā saukto zaļo koridoru, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) gada laikā nonāca 3791 pacients, informēja slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa.

Viņa norādīja, ka ik mēnesi Austrumu slimnīcā ar aizdomām par vēzi ieradušies vidēji 315 pacienti. Turklāt vairāk nekā pusei no šiem pacientiem konstatēts vēzis.

Šī gada janvārī, kad zaļais koridors kļuvis pieejams visiem pacientiem ar aizdomām par vēzi, pacientu skaits sasniedzis 431 cilvēku mēnesī.

RAKUS onkoloģijas galvenā speciāliste asociētā profesore Iveta Kudaba norāda, ka pacienti ar aizdomām par vēzi patlaban tiek maksimāli ātri izmeklēti, un tas ir liels ieguvums. "Jo īpaši svarīgi tas ir pacientiem, kuriem vēzis ir sākumstadijā. Jo ātrāk vēzis tiek atklāts un sākta ārstēšana, jo lielākas ir veiksmīga ārstēšanas rezultāta izredzes," stāsta Kudaba.

Pēc viņas paustā, diemžēl joprojām ir daudz pacientu, kuri līdz "zaļajam koridoram" nonāk jau ar ielaistu onkoloģisku slimību. "Šādos gadījumos arī "zaļais koridors" vairs visbiežāk nevar pacientu glābt. Tas ir stāsts par sabiedrības zināšanām par onkoloģiskajām slimībām un atbildību par savu veselību," uzsver Kudaba.

Viņa skaidro, ka, lai onkoloģisko slimību varētu diagnosticēt, cilvēkam pašam jebkādu sūdzību gadījumā savlaicīgi jāvēršas pie ģimenes ārsta, jāveic regulāras veselības pārbaudes un valsts apmaksātie vēža skrīninga izmeklējumi. Liela loma ir arī tam, cik ātri ģimenes ārsts noreaģē un, izmantojot "zaļo koridoru", nosūta pacientu uz izmeklējumiem.

Tāpat Lietiņa atgādina, ka pēc ilga pārtraukuma šogad valsts kompensējamo medikamentu sarakstā ir iekļauti četri jauni medikamenti vēža pacientiem - divi jaunās paaudzes medikamenti neiroendokrīno audzēju ārstēšanai, viens medikaments metastātiska krūts vēža ārstēšanai un viens - metastātiska priekšdziedzera jeb prostatas vēža ārstēšanai.

Arī par šo uzlabojumu Kudaba ir gandarīta. "Man ir patiess gandarījums, ka onkoloģisko pacientu vajadzības ir sadzirdētas, onkologi ir uzklausīti un lielas pacientu grupas ir tikušas pie efektīviem jaunās paaudzes medikamentiem, kas vairumā attīstīto valstu pacientiem bija pieejami jau labu laiku. Tas ir liels solis uz priekšu, zinot, ka šie medikamenti nav lēti un vairums pacientu tos paši nevar atļauties iegādāties. Ceru, ka tiem sekos arī citi medikamenti," saka Kudaba.

Tāpat Austrumu slimnīcā šogad plānots paplašināt brīvprātīgo kustību onkoloģisko pacientu atbalstam. Kopš pagājušā gada septembra vēža pacientus RAKUS apciemo brīvprātīgie, sniedzot gan emocionālu, gan praktisku atbalstu. Visvairāk viņus gaida pacienti, kuri ir vientuļi un nesaņem atbalstu no tuviniekiem. Pagājušā gada septembrī pie onkoloģiskajiem pacientiem devās pirmie 23 speciāli apmācītie brīvprātīgie, bet patlaban viņu skaits pieaudzis līdz 42. Turklāt pieteikušies vēl 30 cilvēki, kuri vēlas kļūt par brīvprātīgajiem, un tagad viņiem tiek organizētas apmācības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!