Foto: Shutterstock

Ministru kabinets ceturtdien, 19. martā, apstiprināja iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) ierosinājumu par Nodrošinājuma valsts aģentūrai (NVA) iznīcināšanai nodoto spirtu saturošo šķidrumu izmantošanu telpu un virsmu dezinfekcijai iekšlietu resorā, kā arī citās valsts un pašvaldības iestādēs. Atbalstīta arī pudeļu iegāde spirta šķīduma pārliešanai, fasēšanai un loģistikai, portālu "Delfi" informēja ministra padomniece Beata Jonīte.

Viņa norādīja, ka šķidrumiem tiek veikts pētījums, lai pārliecinātos par to nekaitīgumu veselībai, un tie tiks izmantoti automašīnu, īslaicīgo aizturēšanas izolatoru, galda, grīdu un citu virsmu dezinfekcijai. Šķidrumu, kas paliks pāri no iekšlietu resoriem, nodos arī citām valsts un pašvaldību iestādēm, piemēram, slimnīcām.

Pudeļu iegādi un fasēšanu paredzēts finansēt no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājas lapā ievietotā informācija liecina, ka "Covid-19" infekcijas ierosinātājs izplatās tieša kontakta ceļā ar sīkiem pilieniem, kas rodas inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot, kā arī netieša kontakta ceļā pieskaroties virsmām un priekšmetiem. Līdz ar to SPKC iesaka veikt telpu un virsmu dezinfekciju ar 70% spirta šķīdumu.

"Ņemot vērā sabiedrības pamatoto interesi iegādāties dezinfekcijas līdzekļus un pastiprināti dezinficēt telpas un virsmas, kur viņi uzturas, norādām, ka Iekšlietu ministrija un tās padotībā esošās iestādes saskaras ar problēmu, ka dezinfekcijas līdzekļi, lielā pieprasījuma pēc, vairs nav iegādājami vai arī tiek prasīta neadekvāti augsta cena no tirgotāju puses," skaidrojis Ģirģens.

Jonīte informē, ka NVA glabāšanā atrodas ar spēkā stājušos galīgo nolēmumu kriminālprocesā vai administratīvo pārkāpumu lietā iznīcināšanai nodotie spirtu saturošie šķidrumi. Patlaban pieejamas ap deviņām tonnām šķidrumu ar spirta koncentrāciju virs 90%, tātad šie šķidrumi var tikt izmantoti telpu un virsmu dezinfekcijai ar mērķi ierobežot "Covid-19" izplatību ārkārtējās situācijas spēkā esamības laikā.

Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un faktisko neiespējamību iegādāties dezinfekcijas līdzekļus, pastāv pamats grozīt Ministru kabineta 12. marta rīkojumu Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", atļaujot iekšlietu ministram lemt par NVA nodotiem spirtu saturošiem šķidrumiem, kuru spirta saturs virs 60%, izmantošanai telpu un virsmu dezinfekcijai atbilstoši SPKC ieteikumiem, skaidroja Jonīte.

"Atļaujot šādi rīkoties, tiktu samazināti valsts budžeta tēriņi, kas paredzēti dezinfekcijas līdzekļu iegādei un tos būtu iespējams novirzīt citām akūtām vajadzībām. Redzu, ka jau šobrīd Iekšlietu ministrijas padotībā esošās iestādes reģionos sakaras ar dezinfekcijas līdzekļu trūkumu. Iespēju robežās Iekšlietu ministrija sadarbosies ar citām Valsts un pašvaldību iestādēm un nodrošinās dezinfekcijas šķidrumus to telpu dezinfekcijai - krīzes situācijās jāizmanto visi resursi, īpaši, ja tie ļauj ekonomēt budžeta līdzekļus," paudis ministrs.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī veikti 533 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar "Covid-19", infekcija apstiprināta 15 cilvēkiem, informēja SPKC.

Latvijā saslimušo skaits ar "Covid-19" ceturtdien ir pieaudzis līdz 86 cilvēkiem.

Visā Latvijā saistībā ar "Covid-19" izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtas situācija, kas būs spēkā līdz Lieldienām. Tāpat paplašināts "Covid-19" skarto valstu saraksts, uz kurām ir attiecināti īpaši piesardzības pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!