Latvijas lēmums atklāt īpašus kapus Latvijas SS leģiona veterāniem atstās sekas uz Izraēlas un Latvijas attiecībām, ziņo Izraēlas laikraksts "Jerusalem Post". Izraēlas Ārlietu ministrija ceturtdien uzaicinājusi uz tikšanos Latvijas vēstnieku Izraēlā, lai paustu protestu pret memoriālu.
Latvijas SS leģions tika izveidots 1943.gadā, un tas ietilpa "Waffen SS" spēkos.

Laikraksts norāda, ka Otrajā pasaules karā kritušo latviešu leģiona karavīru Brāļu kapu atklāšanu un iesvētīšanu Lestenē apmeklēja Latvijas kultūras ministre Ingūna Rībena un Latvijas parlamenta deputāti.

Izraēlas Ārlietu ministrijas Eiropas un Eirāzijas attiecību departamenta ģenerāldirektora vietnieks Dāvids Pelegs iesniedzis oficiālu protestu Latvijas vēstniekam Jānim Lovnikam par Latvijas valdības pausto atbalstu šai ceremonijai.

Pelegs sacīja, ka izraēlieši ir "ļoti noraizējušies" par, kā izskatās, Latvijas mēģinājumu atkāpties no pagātnes reālā atspoguļojuma, tā vietā pārrakstot savu vēsturi. Pelegs arī norādīja, ka Latvija reabilitē personas, kas bija iesaistītas kara noziegumos.

Laikraksts raksta, ka Latvija ir NATO dalībvalsts un nākamajā gadā pievienosies ES. Pelegs piezīmēja, ka jābūt savstarpējai saistībai starp Latvijas iestāšanos šajās divās organizācijās un godīgai attieksmei pret pagātni.

Lovniks avīzei norādījis, ka Izraēla un Latvija uz šo jautājumu skatās no "atšķirīgām pusēm". Viņš paskaidroja, ka Latvijas leģionāri nepiedalījās uzbrukumos pret ebrejiem, jo viņi ar "Waffen SS" sadarbojās tikai 1943.gadā - "gadu pēc pēdējās ebreju masveida nogalināšanas Latvijā".

Viņš arī apgalvoja, ka Latvijas karavīri nepiedalījās represīvās operācijās. "Neviens Latvijas leģiona loceklis nekad nav tiesāts nevienā tiesā par kara noziegumiem saistībā ar leģiona aktivitātēm".

Lovniks paskaidroja: leģionāri kopā ar vāciešiem necīnījās tāpēc, ka viņi piekristu nacistu ideoloģijai, bet tāpēc, ka viņi vēlējās cīnīties pret padomju okupāciju.

Lai pastiprinātu savus argumentus, Lovniks pieminēja "Waffen SS" 15.divīzijas komandiera 1945.gada janvārī rakstīto ziņojumu, ka šīs vienības locekļi "pirmkārt ir latvieši. Viņi vēlas suverēnu valsti latviešiem. Viņi cīņu pret Krieviju uzskata par savas nācijas pienākumu".

Lovniks arī noraidīja Pelega apsūdzības, ka Latvijas attieksme pret savu pagātni nav godīga, norādot, ka Latvija ir izveidojusi vēsturnieku komisiju, kas veikusi plašus pētījumus un par šo laika periodu jau izdevusi materiālus astoņos sējumos.

Lovniks arī apsveica dialogu ar Izraēlu par šo jautājumu.

Tajā pašā laikā Simona Vīzentāla centra Jeruzalemes biroja direktors Efraims Zurofs noraidīja apgalvojumus, ka latvieši necīnījās par nacismu. Viņš paziņoja, ka latvieši cīnījās kopā ar "Waffen SS" un vēlējās, lai "Trešais Reihs uzvar un valda 1000 gadu".

Kaut arī latviešu leģiona nodaļa tika izveidota pēc tam, kad lielākā daļa Latvijas ebreju tika nogalināti, daudzi no latviešiem, kas piedalījās ebreju nogalināšanā, brīvprātīgi pievienojās Latvijas leģionam, teikts Zurofa paziņojumā.

Latvija "nav notiesājusi nevienu no holokausta dalībniekiem, neskatoties uz tūkstošiem latviešu aktīvu līdzdalību ebreju masveida nogalināšanā Latvijā un citās valstīs Otrā pasaules kara laikā," norādīja Zurofs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!