Izraēlā mājas arests noteikts skolotāju arodbiedrības vadītājam, kas nopircis Latvijas Universitātes maģistrantūras diplomu un to izmantojis, lai saņemtu lielāku algu, vēstī laikraksts "Jerusalem Post".
Telavivas apgabaltiesa noteikusi Izraēlas skolotāju arodbiedrības "Histadrut" vadītājam 68 gadus vecajam Avrahamam Ben-Šabatam no Haifas un viņa vietniekam 14 dienu mājas arestu pēc tam, kad abi atzinuši, ka par naudu nopirkuši akadēmiskos grādus un vēlāk izmantojuši viltotos diplomus, lai saņemtu lielākas algas.

Ben-Šabata un viņa vietnieka aresti saistīti ar skandālu ap kompāniju "ISE Co.", kas vada Latvijas Universitātes un ASV Berlingtonas koledžas Vermontā filiāles darbu Izraēlā. Avīze ziņo, ka kompānija pārdevusi augstskolu diplomus par pieciem tūkstošiem ASV dolāru (trīs tūkstošiem latu) gabalā, neprasot no studentiem akadēmisku sniegumu.

Savukārt aģentūra AP, atsaucoties uz Izraēlas izglītības amatpersonām, informē, ka šī kompānija un vēl kāda, kuras nosaukums netiek minēts, studentiem pārdevusi arī zinātniskos darbus un piekukuļojusi viltus absolventus, lai izmantotu viņu vārdus un fotogrāfijas savās reklāmās.

Kompānijas ISE galvenie klienti bijuši Izraēlas civildienesta ierēdņi, kas par izglītības turpināšanu un papildu akadēmisko grādu iegūšanu saņem piemaksas. Policija uzskata, ka gadu gaitā ISE darbības dēļ valsts zaudējusi miljoniem šekeļu.

AP vēstī, ka uz aizdomu pamata par viltota Latvijas Universitātes diploma iegūšanu tiek nopratināts arī bijušais policijas priekšnieks Ziemeļizraēlā Aliks Rons.

Rona advokāts Dovs Veisglass sacīja, ka viņa klients pirms kāda laika reģistrējies Latvijas Universitātē, bet savu pieteikumu drīz vien atsaucis. Rons tikai policijā uzzinājis, ka Izraēlas kompānija, kas saistīta ar Latvijas Universitāti, viņu pieminējusi kā šīs augstskolas absolventu.

Izraēlas Izglītības ministrija nav licencējusi ne Latvijas Universitāti, ne Berlingtonas koledžu piedāvāt augstskolas programmas Izraēlā, sacīja Izraēlas izglītības ministre Limora Livnata. Intervijās Izraēlas masu medijiem trešdien abas augstskolas noliedza, ka būtu pieļāvušas pārkāpumus, vēstīja AP.

Kāda vārdā nenosaukta Latvijas Universitātes amatpersona intervijā Izraēlas Radio sacīja, ka augstskola nevarēja izdot viltotus diplomus, jo ikvienam studentam ir personīgi jāierodas aizstāvēt diplomdarbu. Latvijas Universitāte savu darbību Izraēlā pārtrauca 1999.gadā, kad beidzās licences termiņš, informēja radio.

Savukārt Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības departamenta direktora vietnieks Anatolijs Melnis informēja, ka šogad, tāpat kā pērn, Latvijas Universitātē studē aptuveni 7000 Izraēlas pilsoņu, taču visi šie studenti izmanto tālmācības studiju iespējas, zinības iegūstot Izraēlā, bet saņemot Latvijas Universitātes diplomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!