Foto: LETA

Izrēķināties ar krievu dzejnieka Aleksandra Puškina pieminekli Rīgā ir pretrunā ar jebkādu veselo saprātu, paziņojumā medijiem pauž partijas "Saskaņa" valde.

Paziņojumā "Saskaņa" izsaka savu "kategorisko nē" pieminekļu nojaukšanai galvaspilsētā, kas veltīti māksliniekiem, rakstniekiem, zinātniekiem un kultūras pārstāvjiem.

Šis viedoklis tiks atspoguļots arī "Saskaņas" frakcijas balsojumā Rīgas domē.

Tajā pašā laikā partijas valde un tās līdzpriekšsēdētāji Nils Ušakovs, Regīna Ločmele un Andris Morozovs pauž sašutumu par Rīgas pieminekļu padomes lēmumu par iespējamu sešu galvaspilsētas pieminekļu pārvietošanu, tai skaitā pieminekli Andrejam Upītim, kas atrodas Kronvalda parkā, Annas Sakses skulptūru Gaujas ielā un Puškina pieminekli Kronvalda parkā, jo tie visi saistīti ar "padomju laiku slavināšanu".

"Ja latviešu kultūras pārstāvjus var kaut kā saistīt ar "nepareizu" ideoloģiju, tad centieni izrēķināties ar dzejnieka Aleksandra Puškina pieminekli, kura dzejoļi, proza un dramaturģija ir pasaules kultūras mantojums, ir pretrunā ar jebkādu veselo saprātu," teikts "Saskaņas" paziņojumā.

Partija uzsver, ka tas, ar ko patlaban nodarbojas koalīcija un valdošās partijas Saeimā un Rīgas domē – pieminekļu nojaukšana – ir tik pat zemiski kā izraut grāmatas lapas un izsvītrot rindas no dzejoļiem, piesedzoties ar cenzūru.

Frakcijas "Saskaņa" pozīcija ir, ka jāsaglabā visi pieminekļi. Šāda pozīcija tiks izteikta Rīgas domes sēdē, kad tajā parādīsies šis jautājums.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes Pieminekļu padome iepriekš atbalstīja sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu, saistot tos ar padomju laiku slavināšanu.

Padomē tika atbalstīts piedāvājums demontēt 1982. gadā Kronvalda parkā uzstādīto pieminekli rakstniekam Andrejam Upītim un skulptūru "staļinisma perioda rakstniecei" Annai Saksei Gaujas ielā 1.

Pieminekļu padome piekrita arī Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžai Kronvalda parkā, jo tas esot izvietots nelikumīgi.

Pieminekļu padome atbalstīja arī ierosinājumu demontēt 1978. gadā uzstādīto pieminekli zinātniekam, "PSRS trīskārtējam sociālistiskā darba varonim" Mstislavam Keldišam, kas atrodas Rīgas kanālmalas apstādījumos, iepretim Latvijas Universitātei, un piemiņas plāksnes vēsturniekam Jānim Zutim aizvākšanu. Tā atrodas Basteja bulvārī 12.

Tika atbalstīta arī piemiņas plāksnes komunistiskās partijas tipogrāfijai Čiekurkalna 1. garajā līnijā 88 demontāža.

Minēto pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu rosināja Publiskās atmiņas centrs.

Pieminekļu padomes lēmumi ir tikai konsultatīvi un nenozīmē, ka pašvaldībai šie pieminekļi uzreiz būtu arī jāaizvāc.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!