Tiesnešu disciplinārkolēģija šodien par tīšiem pārkāpumiem tiesas lietu izskatīšanā izteica rājienu no amata atstādinātajai Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesei Beatrisei Tālerei, informēja Augstākās tiesas (AT) Administrācijas vadītāja Anita Kehre.
Pēc viņas teiktā, šodien bija jau trešā reize, kad bija plānots skatīt pret tiesnesi sākto disciplinārlietu, taču viņa pati uz sēdi atkārtoti nav ieradusies.

Kolēģija Tāleres neierašanās novērtēja kā neattaisnotu, tāpēc lietu izskatīja bez viņas klātbūtnes.

Pēc Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurora Māra Lejas ierosinājuma, disciplinārlietu pret Tāleri par tīšiem likuma pārkāpumiem tiesu lietu izskatīšanā šā gada 11.maijā ierosināja tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK).

Kehre informēja, ka 2006.gada 10.oktobrī tiesnesei Tālerei celta apsūdzība par kukuļņemšanu pēc Krimināllikuma 320.panta 3.daļas un apzināti nelikumīga lēmuma taisīšanu pēc šī likuma 291.panta 2.daļas.

Prokuratūrai veicot pirmstiesas kriminālprocesu celtās apsūdzības robežās, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā notikusi tiesneses Tāleres 2005. un 2006.gadā izskatīto pieteikumu par prasības nodrošinājumu pirms prasības celšanas apskate un konstatēti vairāki būtiski procesuālo normu pārkāpumi, informēja Kehre.

Izvērtējot disciplinārlietas materiālus un Tāleres rakstiski sniegtos paskaidrojumus, disciplinārkolēģija atzina, ka tiesnese ir pieļāvusi tīšus likuma pārkāpumus trīs civillietu izskatīšanā 2006.gadā.

Izskatot kādu pieteikumu par prasības nodrošināšanu pirms prasības celšanas Rīgas starptautiskajā šķīrējtiesā, Tālere pārkāpusi pieteikuma piekritības noteikumus.

Tiesnese pieņēmusi pieteikumu Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kurai piekritīgajā teritorijā atrodas atbildētāja uzņēmuma filiāle, bet paša uzņēmuma juridiskā adrese ir Latgales priekšpilsētas tiesas teritorijā.

Pieteikuma par prasības nodrošināšanu pirms prasības celšanas izskatīšana bija piekritīga pēc atbildētāja uzņēmuma atrašanās vietas, tas ir Latgales priekšpilsētas tiesai.

Kolēģija konstatējusi, ka citā lietā Tālere ir pārkāpusi nosacījumus par prasības nodrošināšanas piemērošanas priekšnoteikumiem.

Pieteicējs šajā lietā nebija iesniedzis nevienu dokumentu, kas pierādītu apstākļus, lai lūgtu nodrošināt prasību pirms tās celšanas tiesā.

Neviens no lietai pievienotajiem dokumentiem nepierāda, ka parādnieks izvairās no saistību izpildes, izved vai atsavina savu mantu, atstāj dzīvesvietu, neinformējot kreditoru, vai veic citas darbības, kas liecinātu, ka parādnieks nav godprātīgs. Lietai pievienotie dokumenti apliecinājuši tikai iespējamā prasītāja tiesības uz saistību izpildi.

Tomēr Tālere pieteikumu pieņēmusi un ar lēmumu prasību nodrošinājusi.

Trešajā lietā, uz kuru prokurors vērsa tiesnešu kolēģijas uzmanību, pārkāpti pieteikuma izskatīšanas piekritības noteikumi un nosacījumi par priekšnoteikumiem prasības nodrošināšanas piemērošanai.

Iespējamā atbildētāja juridiskā adrese atrodas Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas teritorijā, un, lai gan pieteicējs norādījis, ka atbildētāja mantas atrašanās vieta ir Vidzemes priekšpilsētas teritorijā, pierādījumi, kas to apliecinātu, pieteikumam nav pievienoti.

Tāpat prokurors norādījis, ka lietas izskatīšanā tiesnese Tālere pārkāpusi arī prasības nodrošināšanas piemērošanas priekšnoteikumus. Viņa apmierinājusi iespējamā prasītāja pieteikumu, apķīlājot iespējamā atbildētāja mantu.

Disciplinārkolēģija, izvērtējot izskatīšanai iesniegtos materiālus, secināja, ka Tālere vairākkārt, izskatot pieteikumus par prasības nodrošināšanu pirms prasības celšanas tiesā, nav ievērojusi Civilprocesa likuma nosacījumus un ir pārkāpusi pieteikuma par prasības nodrošināšanu pirms prasības celšanas piekritības noteikumus un prasības nodrošinājuma priekšnoteikumus.

Disciplinārkolēģija uzskatīja, ka Tālere tiesas lietu izskatīšanā ir pieļāvusi tīšus likuma pārkāpumus un viņai uzliekams disciplinārsods - rājiens.

Kehre informēja, ka Tālere par tiesnesi iecelta 1981.gada 26.jūlijā.

Pret Tāleri jau trīs reizes bijušas ierosinātas disciplinārlietas - 2003., 2005. un 2006.gadā.

2006.gada 12.oktobrī Saeima piekritusi tiesneses Tāleres apcietināšanai, un ar tieslietu ministra rīkojumu saistībā ar kriminālprocesa uzsākšanu, kā arī ar drošības līdzekļa - apcietinājuma - piemērošanu Tālere atstādināta no tiesneša amata līdz tiesas nolēmuma krimināllietā spēkā stāšanās brīdim vai kriminālprocesa izbeigšanai.

2001.gadā Tālerei piešķirta pirmā kvalifikācijas klase, taču 2006.gada 30.jūnijā ar Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas lēmumu tā pazemināta uz otro. Tiesnešu disciplinārkolēģija 2006.gada 9.februāra sēdē nolēma Tālerei izteikt rājienu, nosūtot disciplinārlietas materiālus tiesnešu kvalifikācijas kolēģijai jautājuma izlemšanai par kvalifikācijas klases pazemināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!