Svētdien dažādās vietās Latvijā no jūras atkal bija izskaloti roņi, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Vakar pēcpusdienā no jūras izskalots ronis tika atrasts Saulkrastos, starp Pēterupes un Ķīšupes ietekām jūrā. VUGD darbinieki jūras krastā izskaloto roni nogādāja Rīgas Zooloģiskajā dārzā.
Savukārt Ventspilī, Pārventas pludmalē, ar ugunsdzēsēju palīdzību krastā izskalots ronis tika palaists jūrā. Šopavasar Rīgas Zoodārzā ir nogādāti gandrīz desmit jūras krastā izskaloti roņi.

Kā iepriekš stāstīja Zoodārza Izglītības un informācijas nodaļas vadītājs Ingmārs Līdaka, jūras krastā izskalotie roņi nākuši no Sārema salām, kur parasti dzimstot roņu mazuļi. Viņš gan pieļāva, ka dzīvnieki varbūt piedzimuši Latvijas jūras piekrastē.

Ronīšu glābšanu Līdaka raksturoja ne kā labu, ne arī kā sliktu darbu. Dzīvnieki jūrā vairs neatgriezīsies, tādēļ daba no tā neko neiegūs, lai gan tiks apmierināta sabiedrības sirdsapziņa, nepieļaujot, ka kāds dzīvnieks aiziet bojā.

Līdaka gan norādīja, ka ronīšus ir jāglābj, bet, izvērtējot situāciju. Speciālists ieteica tiem, kas turpmāk jūras krastā varētu atrast izskalotu roņu mazuļus, vispirms sazināties ar Zoodārzu un izskaidrot situāciju. Pēc tam varētu pieņemt lēmumu, vai ronīti ir nepieciešams glābt.

Iepriekšējos divus gadus jūras izskaloto roņu uzturēšanu finansēja Vides aizsardzības fonds. Līdaka pastāstīja, ka ronīšus varēs apskatīt vasaras sākumā Zoodārza jaunceļamajā roņu un ūdensputnu kompleksā. Viņš aicināja sponsorus piedalīties kompleksa celtniecībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!