Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sociālajā medijā "Facebook" uzdarbojas krāpnieki, kas, nosūtot ziņu ar šķietami kādu video, prasa atkārtoti ievadīt "Facebook" lietotājvārdu un paroli, tādējādi izkrāpjot datus un saņemot piekļuvi profilam, portālam "Delfi" apstiprināja Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv"

Cert.lv gan piemin, ka iespējami dažādi varianti ar ziņas tekstu – gan "Izskatās, ka tu..." gan "Vai tas esi Tu?".

"Ja lietotājs ir gana vērīgs un pievērš uzmanību vietnes adresei, kurā tiek aicināts ievadīt savus lietotāja datus, tad parasti var pamanīt, ka vietne ir tikai līdzīga "Facebook", bet vietnes adresē ir pilnīgi kaut kas cits, ar šo sociālo mediju nesaistīts. Ja "Facebook"" piekļuves dati tiek ievadīti šajā vietnē, tie tiek atdoti krāpniekiem," sacīja "Cert.lv" pārstāve Līga Besere.

"Cert.lv" iesaka pārbaudīt, kādām tīmekļa vietnēm ir piekļuve "Facebook" datiem, dodoties "Iestatījumi un privātums"; "iestatījumi" un "lietotnes un tīmekļa vietnes". "Šeit būs redzams saraksts ar visām lietotnēm un tīmekļa vietnēm, kurām dotas tiesības piekļūt "Facebook" profilam, lai autentificētos ar "Facebook", vai jebkuros citos nolūkos. Katrai lietotnei un tīmekļa vietnei var redzēt datumu, kad šīs piekļuves tiesības piešķirtas. Ja sarakstā redzamas vietnes, kuras jūs neesat izmantojuši un neatpazīstat (jo īpaši, ja tās pievienotas tikai nesen), izdzēsiet tās," iesaka Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!