Foto: Shutterstock

Otrdien, 20. oktobrī, valdība atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) rosinātos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā par sodu piemērošanu, ja persona nelieto mutes un deguna aizsegu obligāti noteiktajās vietās.

Valdībā nobalsoja par šī likumprojekta virzīšanu izskatīšanai Saeimā kā steidzamu.

Šobrīd Ministru kabinets ir noteicis prasību lietot mutes un deguna aizsegus pasažieriem sabiedriskajā transportlīdzeklī (izņemot bērnus līdz 13 gadu vecumam), noteiktās pasākuma norises vai saimnieciskā vai publiskā pakalpojuma sniegšanas vietās, kā arī atsevišķu administratīvo teritoriju publiskajās telpās, kur nav iespējams nodrošināt divu metru distanci.

Paredzēts, ka par mutes un deguna aizsega nelietošanu fiziskai personai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no 10 līdz 50 eiro. Sodus piemēros pašvaldības vai Valsts policija.

Šobrīd Covid-19 likuma 50. panta pirmajā daļā ir paredzēta administratīvā atbildība par šajā likumā un uz šā likuma pamata izdotajos Ministru kabineta noteikumos noteikto izolācijas, pašizolācijas, karantīnas vai mājas karantīnas, vai pulcēšanās ierobežojumu neievērošanu.

Lai nodrošinātu, ka personas pilda noteikumos noteikto pienākumu lietot mutes un deguna aizsegus, nepieciešams paredzēt administratīvo atbildību par mutes un deguna aizsega nelietošanu, uzsver grozījumu iesniedzēji.

Naudas soda apmērs noteikts, ievērojot individuāla pārkāpuma bīstamību un nepieciešamību noteikt samērīgu sodu, salīdzinot ar atbildību par izolācijas, karantīnas un pašizolācijas ierobežojumu pārkāpšanu.

Atbilstoši Covid-19 likuma pārejas noteikumu 10. punktam Covid-19 likums būs spēkā tik ilgi, kamēr pastāvēs epidemioloģiskās drošības draudi saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību. To ievērojot, attiecīgais normatīvais akts ir uzskatāms par pagaidu likumu, kas paredzēts noteiktam laika posmam. Pēc šā likuma juridiskā spēka zaudēšanas vairs nebūs paredzēta administratīvā atbildība par tieši no šā likuma izrietošiem pienākumiem.

Par šiem grozījumiem vēl būs jālemj Saeimai.

Jau ziņots, ka atbildīgā darba grupa rosināja valdību otrdien lemt par stingrākiem sodiem sejas masku nelietotājiem publiskajās vietās vai sabiedriskajā transportā. Proti, pārkāpējam paredzot brīdinājumu vai līdz 50 eiro lielu soda naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!