Foto: LETA

Nacionālā apvienība (NA) un Latvijas Reģionu apvienība (LRA) pirmdien, 24. februārī, oficiāli paziņoja par kopīga saraksta veidošanu gaidāmajās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, kas notiks 25. aprīlī. Saraksta pirmais numurs un vienlaikus mēra amata kandidāts būs Einārs Cilinskis (NA), bet otrais sarakstā būs Edvards Smiltēns (LRA). Politiķi sola, ka viņu vēlēšanu solījumi būs "izsvērti, praktiski un bez pārspīlējumiem".

Smiltēns klātesošajiem pauda, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas ir kā jauna iespēja Latvijas galvaspilsētai ieviest jaunu pārvaldības un politisko kultūru. Tādēļ NA un LRA vienošanās ir atbilde uz rīdzinieku pieprasījumu nevis savstarpēji "kauties", bet strādāt kopā. "Mēs arī rīdziniekiem dodam pilnīgi skaidri iespēju balsot par liberālo flangu vai izdarīt spēcīgu nacionāli konservatīvu izvēli," piebilda politiķis.

Viņš arī akcentēja, ka solījumus par diviem miljoniem koku, 500 eiro pabalstu pensionāriem un uz pusi zemākus komunālos maksājumus partijas nekad nesniegs, jo viņu piedāvājums būs "izsvērts, praktisks un bez pārspīlējumiem".

Kā galvenās prioritātes politiķis norādīja "kritisko" jautājumu risināšanu, proti, ceļu infrastruktūras un tiltu sakārtošanu. Otrkārt, nepieciešamību izmantot "Rail Baltica" projekta sniegtās iespējas, padarot galvaspilsētu cilvēkiem draudzīgāku, kā arī labākas pārvaldības nodrošināšanu, izskaužot "parazītbiznesus".

Partiju kopīgā saraksta pirmais numurs un vienlaikus mēra amata kandidāts Einārs Cilinskis (NA) klātesošajiem pauda, ka viņa uzstādījums ir nevis fokusēšanās uz vēlēšanu procesu, bet spēju īstenot savas prioritātes un mērķus pēc vēlēšanām. Šim nolūkam ir izveidotas darba grupas visu galveno Rīgas domes kompetencē esošo jautājumu analizēšanai.

Kā galvenās prioritātes mēra amata kandidāts uzskaitīja pirmsskolas iestāžu un bērnu pieskatīšanas pieejamību visiem rīdziniekiem. "Tas ir jānodrošina līdz 2022. gada rudens mācību gada sākumam. Šī ir prioritāte, kas varētu prasīt piecus līdz deviņus miljonus eiro papildu izmaksas ar nosacījumu, ja šajā jautājuma nebūs valdības atbalsta," sacīja Cilinskis.

Otra prioritāte ir mājokļu pieejamības veicināšana un īres namu celtniecības attīstība. Pie šīs prioritātes Cilinskis arī norādīja, ka ir nepieciešams īstenot energoefektivitātes programmu zaļākas vides veicināšanai. Savukārt trešā prioritāte būs "visa iepriekš darītā izvērtēšana" jeb ārējie auditi visās Rīgas nozīmīgākajās struktūrās un kapitālsabiedrībās. Politiķis arī pauda nepieciešamību izveidot detalizētu pretkorupcijas programmu, procedūru vienkāršošanu un lielāku caurspīdīgumu.

"Rīgas dome patlaban pēc būtības ir kļuvusi par noziedzīgu organizāciju. Galva ir nocirsta, bet visas tā sekas ir jāattīra," runas noslēgumā sacīja Cilinskis.

Uz jautājumu par atšķirībām, kuru dēļ NA vienojās par sadarbību ar LRA, bet ne ar Jauno Vienotību (JV), Raivis Dzintars (NA) norādīja, ka ļoti plašā organizāciju skaitā var pazust vērtības. "Startējot kopā mazākā skaitā, samazinās vērtību pazušanas risks. Tomēr arī pati JV atzīst, ka tā ir diezgan plaša spektra organizācija – no diezgan konservatīviem līdz izteikti liberāliem, kā arī no nacionāli domājošiem līdz pasaules pilsonības piekritējiem. LRA un NA gadījumā vērtības ir krietni līdzīgākas," pauda NA priekšsēdētājs.

Politisko spēku pārstāvji arī nebija gatavi nosaukt pārējos kandidātus, jo vēl notiekot saraksta veidošana.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!