Iekšlietu ministrija (IeM) sadarbībā ar Valsts policiju un mobilo sakaru operatoriem izstrādājusi sistēmu, ar kuras palīdzību paredzēts izskaust zagtu mobilo telefonu tālākas lietošanas iespējamību, trešdien žurnālistus informēja iekšlietu ministrijas pārstāvji.
Valdībai atbalstot IeM priekšlikumus, no nākamā gada zagtu mobilo telefonu vairs nevarēs izmantot sarunu veikšanai, jo tiks bloķēta ne tikai telefona numurs, bet arī pats tālruņa aparāts, žurnālistiem skaidroja iekšlietu ministrs Ivars Godmanis.

Viņš uzsvēra, ka grozījumi Krimināllikumā un administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzēs arī atbildību par zagto telefonu pārkodēšanu. Godmanis norādīja, ka līdz policija nav varējusi sodīt tos cilvēkus, kuri sludinājumos piedāvājuši pārkodēt mobilos telefonus.

Iekšlietu ministrs uzsvēra, ka pašlaik ļoti daudzos zādzību vai laupīšanas gadījumos biežākais laupījums ir tieši mobilais telefons, bet apstiprinot ministrijas priekšlikumu, mazināsies mobilo telefonu zādzību skaits, jo tos vairs nevarēs pārdot un izmatot tālāk.

Godmanis uzsvēra, ka telefonu zagļiem būs jāsaprot, ka ar tā nozagšanas brīdi beidzas telefona izmantošanas iespējas.

IeM izstrādātais Ministru kabineta noteikumu projekts paredz līdz 2008.gada 1.janvārim izveidot centralizētu datu bāzi, kurā tiks iekļauta informācija par nolaupītajiem un pazaudētajiem mobilajiem telefoniem un citām komunikāciju iekārtām, kas darbojas elektronisko sakaru tīklos.

Ar datu bāzes uzturēšanu nodarbošoties paši mobilo sakaru operatori, kuri veiks informācijas apmaiņu un ar vienā tīklā atslēgtu telefonu nevarēšot sazvanīties citā tīklā, stāstīja Godmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!