Foto: LETA
Otrdien, 10. martā, izsludināts konkurss vakantajam Valsts policijas priekšnieka amatam, portālu "Delfi" informēja Iekšlietu ministrijas Komunikācijas nodaļā.

Otrdien publicēts vērtēšanas nolikums, kas ir publiski pieejams iekšlietu ministrijas tīmekļvietnē sadaļā "Vakances".

IeM skaidroja, ka konkursā drīkstēs pieteikties amatpersona tikai no vecāko vai augstāko virsnieku vidus, kurai izdienas laiks IeM sistēmas un Ieslodzījuma vietu pārvaldes iestādēs ir ne mazāks par desmit gadiem. Tas nozīmē, ka tiesneši, prokurori vai citu ārpus iekšlietu sistēmas esošu iestāžu amatpersonas konkursā nevarēs pieteikties.

Pretendenti pieteikumus konkursā var iesniegt līdz 2020. gada 9. aprīlim, nosūtot tos uz Iekšlietu ministrijas oficiālo e-pastu kanceleja@iem.gov.lv vai pa pastu uz adresi Čiekurkalna 1.līnija 1 korp. 2, Rīga, LV-1026.

Konkursa vērtēšanas komisiju vadīs Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs, komisijas vadītāja vietniece būs ministrijas parlamentārā sekretāre Signe Bole.

Komisijā darbosies iekšlietu ministra padomnieks Jānis Veide, valsts sekretāra vietnieks Jānis Bekmanis, Valsts drošības dienesta priekšnieks Normunds Mežviets, Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts, Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis, Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks un Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš.

Komisijas darba novērotāji (ar rekomendācijas tiesībām, bez balsstiesībām) būs "Sabiedrības par atklātību – "Delna"" juriste Zane Zvirgzdiņa, Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības prezidents Agris Sūna, Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Armands Augustāns un Neatkarīgās policistu arodbiedrības priekšsēdētājs Māris Bērziņš.

IeM valsts sekretārs Trofimovs sacīja, ka patlaban nav zināms, kura personāla atlases kompānija kandidātu vērtēšanai tiks piesaistīta. IeM esot veikusi pārrunas ar Valsts kanceleju par iespēju izmantot kompānijas, kuras jau līdz šim ir piedalījušās augstu valsts amatpersonu kandidātu atlasē. Precīzāka informācija tapšot zināma konkursa norises gaitā.

Komisija ir tiesīga veikt priekšpārbaudi par iespējamiem šķēršļiem kandidātam saņemt amata pildīšanai saskaņā ar amata aprakstu nepieciešamo pielaidi valsts noslēpumam.

Iekšlietu ministrs pēc iepazīšanās ar komisijas rakstisku ieteikumu pieņems lēmumu par komisijas izvirzītā kandidāta vai kandidātu virzīšanu apstiprināšanai amatā uz pieciem gadiem Ministru kabineta sēdē.

Tāpat iekšlietu ministram pirms lēmuma pieņemšanas par kandidāta virzīšanu iecelšanai amatā būs tiesības uzaicināt komisijas ieteikto kandidātu uz individuālu sarunu.

Pirms lēmuma pieņemšanas par kandidāta virzīšanu iecelšanai amatā pēc iekšlietu ministra ierosinājuma konkursa komisijas sekretariāts nodrošinās kandidātu nosūtīšanu kompleksās psiholoģiskās-poligrāfa pārbaudes veikšanai. Tajā pārbaudīs vai attiecībā uz komisijas ieteikto kandidātu nav konstatējami apstākļi, kas norāda uz personas atrašanos interešu konflikta situācijā vai citi apstākļi, kas var radīt risku attiecībā uz amata pienākumu izpildi.

Kompleksās psiholoģiskās-poligrāfa pārbaudes kārtību un pārbaudāmo jautājumu loku noteiks iekšlietu ministrs, saskaņojot to ar pārbaudes veicēju. Paredzēts, ka poligrāfa pārbaudē saņemtās atbildes būs pieejamas tikai iekšlietu ministram pirms galīgā lēmuma pieņemšanas. IeM parlamentārā sekretāre Signe Bole teica, ka pārbaudē ar melu detektoru paredzēts izmantot iekšlietu nozarē pieejamos resursus.

Jau ziņots, ka pēc gandrīz 40 gadu ilga dienesta Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis pieņēma lēmumu atstāt dienestu ar šā gada 10. februāri.

No Ķuža iepriekš teiktā izriet, ka atstāt darbu dienestā policijā viņš nolēmis jau pērnā gada izskaņā. "Katra gada nogalē es izvērtēju padarīto, to, kas izdarīts un pārdomāju nākamajā gadā veicamos darbus. Pērnā gada nogalē es pēc gandrīz 40 gadu dienesta pieņēmu lēmumu atstāt dienestu," paskaidrojis Ķuzis.

Ģenerālis Ķuzis Valsts policijas priekšnieka amatu ieņēma no 2011. gada 2. augusta. 2016. gada vasarā valdība pagarināja Ķuža amata termiņu uz pieciem gadiem. Līdz ar to viņam pilnvaras beigtos 2021. gada augustā.

Karjeras laikā darbojies Tukuma rajona Policijas pārvaldē, bijis Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks.

Vēstīts arī, ka pērnā gada decembrī pēc 26 gadiem Valsts policijā dienestu pārtrauca Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks, Valsts policijas priekšnieka vietnieks ģenerālis Artis Velšs. Viņš darbu policijā atstāja veselības problēmu dēļ.

No 11. februāra pēc līdzšinējā Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža pilnvaru beigām Valsts policijas priekšnieka pienākumus līdz konkursa norises beigām pilda Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!