Foto: Publicitātes attēli

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izsludina iepirkumu Rīgas pils senās daļas – kastelas pārbūvei un restaurācijai Pils laukumā 3, Rīgā, pielāgojot to Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) vajadzībām, portālu "Delfi" informē VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits.

Objekta pārbūve paredz atjaunot un pilnveidot Rīgas pils kastelas daļu – Latvijas Nacionālā vēstures muzeja izstāžu un darba telpas.

"Plānots, ka pēc pārbūves pirmās kārtas tiks atklātas Rīgas pils telpas aptuveni 1,2 tūkstošu kvadrātmetru platībā, savukārt pēc otrās kārtas tiks nodotas ekspluatācijā telpas ap 3,2 tūkstoši kvadrātmetru platībā," skaidro Ivanoviskis-Pigits.

Šobrīd objektā tiek veikta pils kastelas dienvidu korpusa 3D skenēšana un 3D modeļa izstrāde, ko būvdarbu gaitā paredzēts nodot būvdarbu veicējam, savukārt pašu pārbūvi un rekonstrukciju ir plānots uzsākt maijā.

Būvdarbu gaitas pirmajā kārtā paredzēts veikt konstrukciju un pamatu pastiprināšanu, inženieriekārtu izbūvi, jumta pārbūves darbus, pārsegumu izņemšanas kapelas telpās, kā arī telpu attīrīšanu no mikoloģiskā piesārņojuma un mitruma. Otrajā būvdarbu kārtā tiks veikta fasādes atjaunošana un iekštelpu restaurācija un pielāgošana muzeja vajadzībām.

Pirmās kārtas būvdarbus plānots veikt ne ilgāk kā 24 mēnešus pēc līguma ar būvnieku noslēgšanas brīža. Muzejs jaunajām telpām varētu pārvākties pēc otrās kārtas būvdarbu pabeigšanas līdz 2024. gada pavasarim.

Kopējā Rīgas pils kastelas būvprojekta platība ir 11,9 tūkstoši kvadrātmetru, no kuriem 7,7 tūkstoši kvadrātmetru pirmajā un otrajā kārtā netiek atjaunoti – to paredzēts īstenot nākamajos pils atjaunošanas posmos. Rīgas pils kastelas atjaunošana tiks veikta pēc PS "Rīgas pils kastelas projekts" izstrādātā būvprojekta arhitekta Reiņa Liepiņa vadībā.

Kastela ir vecākā Rīgas pils daļa, tā atrodas tiešā saistībā ar Rīgas pils priekšpili un austrumu piebūvi, kur izvietota Latvijas Valsts prezidenta un Valsts prezidenta kancelejas darba telpas.

VNĪ šobrīd īsteno 118 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. Uzņēmums nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību apmēram 450 nekustamajiem īpašumiem ar 1200 ēkām 1,1 milj. kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4000 zemes īpašumu 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Latvijas Republikas Finanšu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!