Foto: Publicitātes attēls
Bez rezultāta noslēdzies VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) iepirkums par Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves būvuzraudzību, tāpēc ir izsludināts jauns iepirkums, informēja VNĪ.

"Iepriekšējā iepirkumā tika saņemti trīs piedāvājumi. Izvērtējot iesniegtos piedāvājumus, iepirkuma komisija konstatēja, ka neviens no pretendentiem neatbilst nolikumā izvirzītajām kvalifikācijas prasībām, tādēļ VNĪ ir izsludinājusi atkārtotu iepirkumu," informēja VNĪ.

Pretendenti savus pieteikumus jaunajā iepirkumā var iesniegt līdz šā gada 16.jūlijam.

Jau ziņots, ka Latvijas Okupācijas muzeju pārbūvēs SIA "Skonto būve". Šogad 29. maijā tika noslēgts muzeja pārbūves līgums par 5,19 miljoniem eiro. Paredzamais pārbūves laiks ir 12 mēneši.

Latvijas Okupācijas muzejs cer, ka pēc ēkas pārbūves un iekārtošanas tas vēsturiskajās telpās varētu atgriezties 2020.gadā.

Muzeja pārbūves projektā "Nākotnes nams" izmantota arhitekta Gunāra Birkerta ideja - papildināt esošo ēku ar jaunu apjomu, un šim mērķim izmantotas 2001.gadā Birkerta dāvinātās Okupācijas muzeja pārbūves skices. Muzeja jaunā koncepcija paredz 1970.gadā būvēto ēku papildināt ar baltu piebūvi un stikla sienu, kā arī piešķirt muzejam mūsdienu funkcionalitāti. Arhitekta ideja ietverta metaforā - no tumšās pagātnes uz gaišo tagadni un apskaidrotu nākotni. Projektā paredzēts izbūvēt jaunas, mūsdienīgas muzeja ekspozīcijas telpas ar telpiskiem un multimediāliem, interaktīviem objektiem. Plānots, ka nākotnē jaunajai ēkai Strēlnieku laukumā uz Daugavas pusi piekļausies arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls.

Vienlaikus ar Okupācijas muzeja pārbūvi paredzēts izveidot arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriālu "Vēstures taktīla".

Paredzēts, ka mākslinieka Kristapa Ģelža, arhitektes Ilzes Miķelsones un komponista, sonologa Voldemāra Johansona kopdarbu īstenos uzņēmums SIA "Taktila" kopīgi ar dizaina biroju "H2E" un arhitektu biroju "Sarma un Norde".

"Vēstures taktīla" iecerēta kā vienots arhitektonisks ansamblis kopā ar Birkerta projektēto Okupācijas muzeja paplašinājumu "Nākotnes nams".

Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla "Vēstures taktīla" pirmajai kārtai, tas ir, būvprojekta izstrādei, mākslas daļas izgatavošanai, uzstādīšanai un būvprojekta realizācijas autoruzraudzībai, paredzēti 1,149 miljoni eiro, bet darbu izpildes termiņš - 32 mēneši no līguma parakstīšanas brīža.

Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla ansambļa īstenošanai piešķirti 7 392 743 eiro valsts budžeta līdzekļu.

Okupācijas muzeja pārbūves projekts ir iekļauts VNĪ pārmaiņu programmā "100 adreses Latvijas valsts simtgadei". Viens no šīs programmas mērķiem ir īstenot projektu būvniecību tā, lai ar tiem varētu lepoties arī pēc simts gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!