Foto: DELFI
VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izsludinājusi jaunu iepirkumu konkursu par tiesībām veikt Latvijas Okupācijas muzeja ēkas, kas atrodas Latviešu strēlnieku laukumā 1, tehniskā projekta izstrādi un autoruzraudzību, informēja muzeja sabiedrisko attiecību nodaļā.

Pretendenti piedāvājumus konkursam var iesniegt līdz nākamā gada 3.janvārim.

Jau ziņots, ka iepriekš izsludinātais iepirkumu konkurss par muzeja ēkas rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādi tika pārtraukts augustā.

Iepirkumu uzraudzības birojs bija spiests aizliegt VNĪ noslēgt līgumu ar konkursa uzvarētāju firmu "LX Grupa" pārējo pretendentu atkārtotu sūdzību dēļ.

"LX Grupa" konkursā piedāvāja muzeja ēkas rekonstrukcijas tehnisko projektu izstrādāt par 93 795 latiem. VNĪ izsludinātajā konkursā Okupācijas muzeja ēkas Rīgā, Latviešu strēlnieku laukumā 1, rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādei un autoruzraudzībai līdz 22.maijam piedāvājumu bija iesnieguši SIA "Geo Consultants", SIA "Sarma & Norde arhitekti", SIA "Nams", SIA "Būvprojektu vadība", SIA "Arhitektu birojs Krasts", AS "LX Grupa" un SIA "Arhetips".

No jauna izsludinātā konkursa nolikumā ir veiktas izmaiņas tehniskajā specifikācijā.

Lēmums par finansējuma piešķiršanu Okupācijas muzeja rekonstrukcijai tika pieņemts 2012.gada 5.jūlija Ministru kabineta sēdē, kad apstiprināja Kultūras ministrijas iesniegto plānu Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriālā kompleksa izveidei, kas sevī ietver arī Okupācijas muzeja rekonstrukciju un "Nākotnes nama" celtniecību.

Kā ziņots, muzeja ēkas rekonstrukcijas ideju 2001.gadā izstrādāja pazīstamais latviešu arhitekts Gunārs Birkerts. Tā ir būtiska padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa daļa. Par padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa celtniecības finansēšanu pagājušā gada jūlijā nolēma valdība.

Pēc VNĪ aprēķiniem, tam nepieciešami aptuveni 5,5 miljoni latu. Daļu rekonstrukcijas - muzeja ēkas siltināšanas izmaksas - segs no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstītā konkursa "Zemas enerģijas patēriņa ēkas" līdzekļiem. Piešķirtie līdzekļi ir paredzēti valstij piederošās muzeja ēkas pārbūvei, bet rekonstruētā nama iekārtošanai un jaunas, mūsdienīgas ekspozīcijas izveidei līdzekļus vāc Latvijas Okupācijas muzeja biedrība.

Līdz šim lielāko daļu ziedojumu devuši latvieši no bijušajām trimdas zemēm. Patlaban ziedojumos un solījumos savākti ap 750 000 latu, bet tikpat vēl ir nepieciešams. Sākoties celtniecības darbiem, muzejs plāno aktivizēt arī Latvijas sabiedrību muzeja nākotnes nodrošināšanai.

Latvijas Okupācijas muzejs atspoguļo Latvijas okupācijas vēsturi no 1940.gada līdz 1991.gadam, tās priekšvēsturi un sekas. Muzeju ik gadu apmeklē vairāk nekā 100 000 viesu. Muzeju uztur nevalstiska labdarības organizācija "Latvijas Okupācijas muzeja biedrība".

Lai arī "Nākotnes nama" projekts vēl nav tik tālu, ka būvniecības darbu dēļ būtu jāatstāj muzeja telpas, Okupācijas muzejs kopš šā gada 11.novembra apmeklētājiem durvis vēris savā pagaidu mājvietā - bijušās ASV vēstniecības telpās Raiņa bulvārī 7.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!